Ne vždy ale zábava vydrží až do rána. I v minulosti bylo na Jindřichohradecku hodně případů požárů, které vypukly po neopatrném pálení čarodějnic.

Vážné nehody
Vloni se požáry regionu téměř vyhnuly, ale na poslední dubnový den hned ráno se těžce zranil motorkář na Jiráskově předměstí v Jindřichově Hradci, když narazil do před ním stojícího auta. Před půlnocí u Libořez havarovala tříčlenná posádka hondy. V důsledku nepřiměřené rychlosti auto vylétlo ze zatáčky. Nejdříve narazilo do kmenu stromu, který přerazilo, a pak se otočilo přes střechu a skončilo na kolech. Všichni tři utrpěly zranění.

Požáry stohů
Plné ruce práce v období čarodějnic měli hasiči například v roce 2010. Tehdy nejdříve v Nové Včelnici odpoledne hořel stoh slámy, další byl v plamenech od dva dny později v noci v Lomnici nad Lužnicí. Hořel také les v Hatíně, kde se ale ukázalo, že se jedná o nenahlášené pálení čarodějnic, takže se hasiči z výjezdu vrátili. Problémy s ohněm byly i v Českých Velenicích, kde vandal zapaloval auta a způsobil škodu za téměř 300 tisíc korun.

Opuštěné ohně
V roce 2007 to dlouho vypadalo na poměrně klidnou Filipojakubskou noc. Do půlnoci měli hasiči na Jindřichohradecku pouze jediný výjezd, a to k neohlášenému pálení čarodějnic. Na několika místech se ale začaly ohně k ránu probouzet. Například v Třeboni upozornili občané strážníky na dva rozhořívající se ohně za Lázněmi Aurora, podobně tomu bylo například i u Jindřiše.

Náměsíčný chlapec
Kuriózní výjezd zaznamenali strážníci hradecké městské policie, kteří okolo půlnoci dostali informaci, že na sídlišti Vajgar postává malý chlapec, oblečený pouze v teplácích a bos. Hlídka poté zjistila, že byl zřejmě náměsíčný, protože sám ani nevěděl, jak se tam dostal. Zřejmě vstal z postele a nepozorován vyšel ven.

Vražda v Lomnici
Jindřichohradecko však zažilo i doslova tragické a smutné Filipojakubské noci. Psal se rok 1999, končil prvomájový víkend a ve sportovní redakci Jindřichohradeckého deníku se marně sháněli po lomnickém fotbalovém zpravodaji. Lidé ho naposledy viděli v pátek při čarodějnicích, v ale v sobotu už nepřišel ani na fotbal. V pondělí ho našli s policisty v jeho bytě ubodaného. Zavraždil ho mladý muž, kterému pomáhal.

Smrt upálením
O devět let později ve Vescích na Dačicku při pálení čarodějnic kousek od ohně vzplála lidská pochodeň. Před 22. hodinou lidé uviděli hořícího muže (27 let). Ačkoli se mu snažili okamžitě pomoci, vše bylo marné. Okolo byl cítit zápach benzínu.

pálení čarodějnic