„Do Besedy přišlo více jak sedmdesát diskutujících, někteří z nich i v doprovodu svých dětí," uvedla tisková mluvčí třeboňské radniceJitka Bednářová. Šanci zapojit se do hovorů měli právě i ti nejmladší, připraveno pro ně bylo místo u Stolu mládeže. Ostatní mohli své návrhy a požadavky prezentovat u jednoho z dalších devíti diskuzních míst, která se věnovala mimo jiné veřejné správě, životnímu prostředí nebo kultuře a sportu.

Z debaty vyplynula desítka nejžhavějších problematik, mezi nimi například snaha o zachování Lékařské služby první pomoci nebo rozšíření kamerového systému. Obyvatelé lázeňského města ale volají i po řešení nedostatku veřejných záchodků nebo zřízení workoutového hřiště.

„Všechny problémy, o kterých přítomní v sále hlasovali, budou zařazeny do tak zvané ověřovací ankety," objasnila další postup tisková mluvčí. V další fázi pak budou vybraná témata předložena na jednání zastupitelům.

Mezi těmi problémy, po jejichž vyřešení toužili Třeboňáci v minulém roce, bylo například vybudování mateřského centra nebo koupaliště. Zatímco Rodičovské centrum Kapřík již od května funguje, koupaliště zatím Třeboni chybí.

Anketa, která ověří naléhavost jednotlivých problémů v Třeboni, by měla začít v tomto týdnu. „Anketní lístky a zároveň sběrná místa budou na podatelně městského úřadu, v Turistickém a informačním centru na Masarykově náměstí, na recepci Bertiných lázní, na poště a v knihovně," upřesnila Jitka Bednářová.

Petra Jouzová