VYBRAT REGION
Zavřít mapu

Třeboňský pivovar vyvíjí nové druhy piva

Třeboň - Nejžádanějším pivem třeboňského pivovaru Regent je dvanáctistupňové. Přesto se vyvíjejí stále nové druhy.

9.4.2008
SDÍLEJ:

Třeboňský pivovar Regent. Moderní varnu obsluhuje Ladislav Kouba. Foto: Deník/Stanislava Koblihová

Trh si žádá širokou nabídku sortimentu pro stálé i nové zákazníky.

Mezi nejstarší pivovary u nás patří třeboňský Bohemia Regent. V současné době je čtrnáctým největším pivovarem v republice z celkového počtu 119 pivovarů. Ročně vyrobí celkem kolem 80 tisíc hektolitrů zlatavého moku.

Jeho nabídka piva se v posledních letech obohatila o třináctistupňové řezané, šestnáctistupňové nefiltrované a čtrnáctistupňové kvasnicové.
V loňském roce uvedl na trh nízkokalorické pivo Renegast s 0,5 procenty alkoholu, představované jako nealkoholické.

„Zajímavým zpestřením je také výroba piva s příchutí konopí. To se vyrábí pouze na zakázku pro zahraniční odběratele,“ upřesnil sládek pivovaru Ivan Dufek.

„Zákazníci se nejvíce ptají po kvasnicovém čtrnáctistupňovém pivu,“ řekl Václav Liška z třeboňské restaurace Šupina. Na to si však musí dojít do hospůdky v areálu pivovaru. V Šupině je nejvíce žádaný dvanáctistupňový Regent. Návštěvníci Třeboně chtějí podle vrchního Václava Lišky ochutnat zejména místní pivo.

Nefiltrované pivo bývá podle pivovarníků kvalitnější. Zůstávají v něm kvasinky a všechny živiny. Musí však mít kvalitnější teplotní podmínky než filtrované. To se vyrábí podle sládka Ivana Dufka téměř 130 let. Má ve sklenici zářit a mít jiskru. Především však není tak náročné na skladování.

Aby se zachovala stejná chuť piva, je důležité dodržovat kromě stejných surovin také čistotu. „Trubky a nádoby se po stočení piva musí řádně vyčistit,“ podotkl třeboňský sládek. Toto je podle něj důležité i v hospodách a restauracích.

Pivovar má moderní zařízení, která se výrazně měnila v devadesátých letech. Stále se zde však vyrábí pivo také klasickým tradičním postupem v takzvané spilce, v obrovských kamenných kádích.

Přes padesát procent vyrobeného piva se plní do sudů, ostatní do lahví. Distribuční síť je rozšířena po celé republice. Regent se vyváží také do zahraničí, v posledních letech i do Běloruska a Rumunska. „Do Anglie putuje přímo v cisternách,“ upřesnil sládek.

Pivovar se snaží pokračovat v dobré historické tradici. Pivovarnická činnost se v Třeboni datuje k roku 1367. Areál současného pivovaru byl vystaven v letech 1706 až 1712.

Autor: Stanislava Koblihová

9.4.2008 VSTUP DO DISKUSE
SDÍLEJ:

DOPORUČENÉ ČLÁNKY

Ilustrační foto

Horská služba zachránila běžkaře, pomoc volal přes aplikaci Záchranka

Rychlobruslařka Karolína Erbanová.

Další medaile! Bronz pro Erbanovou, vybojovala ho ve sprintu na 500 metrů

Výhra ve skupině! Češi si poradili i se Švýcary

/FOTOGALERIE/ Ani ve třetím olympijském zápase nenašli hokejisté České republiky přemožitele a po úspěších nad Koreou a Kanadou v neděli ráno našeho času porazili Švýcarsko 4:1. Tím si zajistili vítězství ve skupině a přímý postup do čtvrtfinále.

Nový hlubocký kastelán se na zámku i ženil

Hluboká nad Vltavou - Zámek Hluboká nad Vltavou má od začátku roku nového kastelána.

OBRAZEM: Pracovníci centra pro mládež se stále vzdělávají

Jindřichův Hradec - Stále zlepšovat kvalitu a odbornost poskytovaných služeb chtějí v Informačním centru pro mládež v Jindřichově Hradci.

Tříkrálová sbírka na jihu Čech předčila očekávání

Jižní Čechy - Charitativní akce na jihu Čech vynesla přes sedm milionů korun.

Vážení čtenáři,

náš web Deník.cz přechází kompletně pod zabezpečený protokol, který výrazně zlepší bezpečnost při procházení našich webů.

Z důvodu přechodu je nutné se znovu přihlásit k odběru upozornění na nejnovější zprávy - klikněte na tlačítko "Povolit", kterým si zajistíte odběr zpráv i do budoucna.

Děkujeme za pochopení.

POVOLIT