Téměř 290 tisíc korun se v loňském roce podařilo vybrat koledníkům, kteří se zapojili pod záštitou charity na Jindřichohradecku do Tříkrálové sbírky. Organizátoři doufají, že letos číslo opět o něco poporoste.

Aby mohli koledníci do ulic vůbec vyjít, bylo nutné požehnat nejen jim, ale i křídám, kterými pak přeneseně oni požehnají i obydlím těch, kdo do sbírky přispějí.

Na jindřichohradeckém náměstí míru se žehnání ujal českobudějovický biskupPavel Posád, který kromě proslovu ke koledníkům promluvil i k možným dárcům. „Charita má spoustu projektů, na které jsou i finance. Ty jsou jen zatím stále ve vašich peněženkách. Proto je prosím mějte otevřené."

Po slavnostním zahájení, které kromě požehnání zpestřilo i vystoupení sboru Jakoubek, se přítomní koledníci rozdělili do skupin a někteří se hned jali konat svou práci.

V Jindřichově Hradci vyjde koledovat iDenisa Hadačová. „Letos jdeme potřetí," říká dívka, kterou doprovázeli sourozenci David a Zuzanka Cvengrošovi. Děti ale na koledu nesmí jít samotné.

„Musí jít někdo dospělý. Máme to rozdělené s kamarádkou a nejspíš tak budeme zase obcházet ve městě a v těch lokalitách, kde jsou rodinné domky," vysvětluje jedna z koordinátorek, která chodí s malými koledníky v Jindřichově Hradci,Jitka Košťálová. Podle ní je totiž lepší zazvonit právě v rodinném domě, než obcházet sídliště. „Je to tam určitě lepší než v panelácích," míní. Jak říká, málokdy se jim ale naštěstí stane, že někdo odmítne přispět. „Je dobré k tomu děti vést, že mají pomáhat. Proto s nimi vlastně chodíme," dodává.

Na koledu nevyšli Tři králové ale jen v Jindřichově Hradci. Také v Třeboni nebo v Dačicích už některé domy označují tři známá písmena.

Dvanáct koledníků se vydalo za obyvateli také v Příbrazi. „Během šesti hodin navštívili každou domácnost. Po zazpívání koledy darovali každému malé dárečky v podobě kadidla, tříkrálového cukru a kalendáříku, popřáli zdraví a štěstí do nového roku a označili dům písmeny K+M+B a letopočtem," popsalaMarkéta Blažkováz občanského sdružení Příbrazský Plaváček, který tamní Tříkrálovou koledu pořádá. „V letošním roce jsme se nesetkali ani s jedním negativním přístupem, všude jsme byli očekáváni a děti si odnesly bohatou koledu," dodala.

Výtěžek z Tříkrálové sbírky zčásti zůstane tam, kde se vybere. „V Jindřichově Hradci peníze pomohou lidem, kteří přijdou do noclehárny, dále těm, kteří navštěvují naší poradnu nebo rodinám s dětmi," vyjmenovala ředitelka Diecézní charity České Budějovice, pod kterou jindřichohradecká charita spadá,Michaela Čermáková.

Petra Jouzová