Již podle prozatím sečtených výsledků je patrné, že se koledníkům podařilo vybrat víc než půl milionu korun.
Nejvíc jako již tradičně přispívali obyvatelé na Dačicku. Letošní výsledek je tady 290 tisíc korun, což je o víc než 15 tisíc víc než předloni. Podle koordinátorky Tříkrálové sbírky na Dačicku Lady Nejedlé za tím může být i lepší pokrytí oblasti koledníky, vybíralo se do 56 kasiček.
„V Dačicích bylo víc skupinek, takže se podařilo  obejít víc míst. Je dobře, že jsou lidé štědří," chválí výsledky. Navíc mnozí si podle ní zvykli na sbírku jako na milou tradici a když se k nim koledníci nedostanou, je jim to líto. Na vybrané částce se přitom podíleli obyvatelé 31 obcí a města Dačice.
Výtěžek poputuje podle slov Lady Nejedlé na financování osobního asistenta v Dačicích a také na provoz tamního mateřského centra.
Velký úspěch měla Tříkrálová sbírka rovněž v Třeboni. I tady koledníci vybrali víc než v roce 2013. „Výtěžek je 161 187 korun, což je asi o pět tisíc korun víc. Máme z toho moc velkou radost a děkujeme všem, kteří se na tohle výsledku nějak podíleli," říká ředitelka třeboňské charity Dana Zavadilová.
V Třeboni, jejích místních částech, ale také v Domaníně, Dunajovicích, Lužnici, Lomnici nad Lužnicí, Majdaleně, Libíně a Nové Hlíně, koledovalo 24 skupinek dětí pod vedením dospělých. „Pro ně chystáme na příští neděli setkání spojené s vyhodnocením sbírky, kde je také odměníme," dodala.
Z peněz vybraných na Třeboňsku stejně jako všude jinde zůstává 65 procent, zbylá část zůstává Charitě České republiky. „Část z těch 65 procent půjde na pečovatelskou službu, část na primární pomoc lidem v nouzi a další na provoz občanské poradny," vyjmenovala Dana Zavadilová.
Téměř šedesát tisíc se podařilo vybrat také koledníkům ze Studené a okolních obcí. „Letos se v našem regionu do tříkrálovky zapojil historicky největší počet dobrovolníků, téměř 80 dětí a 27 dospělých. Díky tomu se nám podařilo dát dohromady přes 30 skupinek a během jednoho dne jsme prošli celou Studenou a dalších 21 obcí v okolí," uvedla koordinátorka Tříkrálové sbírky ve Studení Magdaléna Zámostná. Vybralo se 58 080 korun, což je téměř o dvacet tisíc víc než předloni.
Jen Farní charita v Jindřichově Hradci hlásí, že vybraná částka je oproti roku 2013 nižší. Lidé z Jindřichova Hradce, Strmilova a Kunžaku přispěli letos 52 074 korun, tedy o víc než pět tisíc měně. Příčinou je zřejmě i nedostatek dobrovolníků, kteří by s kasičkami vyrazili za potencionálními dárci.
Koledovalo se také ve Slavonicích a okolí. „Výsledky budou známé až po neděli, výtěžek se bude teprve dopočítávat," informoval koordinátor Tříkrálové sbírky jihlavské charity Roman Mezlík, pod kterou Slavonice spadají. Loni se tady vybralo 35 325 korun.

Petra Jouzová