Rozhledna na Rýdově kopci u Děbolína, jejíž výstavbu provázela nejen vzrušená diskuze, ale také značné obtíže, které si vyžádaly i výrazné zpoždění jejího otevření, se v loňském roce zařadila mezi nejnavštěvovanější turistické atrakce ve městě nad Vajgarem i v samotném regionu.

Přesto mají někteří hradečtí zastupitelé výhrady k jejímu fungování i provedení. Na několik problémů upozornil na posledním schůzi zastupitelstva také Martin Kukačka (TOP 09). Ten ostatně na mnohé z nich poukázal již v létě v emailu adresovaném vedení města. Za vážný problém označil třeba špatnou navigaci k rozhledně, mnozí turisté ji prý marně hledají docela jinde.

„Na Silvestra jsme absolvovali výlet na rozhlednu a ke svému překvapení jsme u letiště potkali zbloudilé turisty z jiného města, kteří měli vytisknutou fotografii naší rozhledny a zoufale se ji snažili najít," popsal Martin Kukačka svůj zážitek. Na vině je prý to, že navigační cedule sice návštěvníky bez komplikací dovedou na parkoviště na jiném konci Děbolína, ale pokud se tito neotočí o sto osmdesát stupňů, většinou logicky pokračují v původním směru, tudíž zcela špatně.

Jako závažné vidí ale i chyby v samotném provedení rozhledny. Ta je prý již podle jím pořízených fotografií, které předložil znalci, již dnes napadena plísní, jež s největší pravděpodobností přeroste v hnilobu , což by mělo za následek devastaci konstrukce.

V neposlední řadě spatřuje problém také v nedobře provedené podlaze ve spodní části, která tvoří vanu a zadržuje vodu. „Zažil jsem i to, že tam voda stála opravdu po kotníky. Už teď tak prýská barva a dveře byly ke konci roku kvůli vlhkosti tak nabobtnalé, že nešly ani zavřít," kritizoval zastupitel. Matice na zábradlí na vrcholu rozhledny navíc nejsou nijak zajištěné a jdou bez problémů povolit rukou. Několik z nich si už návštěvníci odnesli jako suvenýr. Na druhou stranu ovšem pochválil instalaci bezpečnostních sítí, jež rapidně zvýšily bezpečnost pro děti.

Místostarosta Bohumil Komínek (ČSSD) včera na dotaz Jindřichohradeckého deníku uvedl, že mnohé z nastíněných problémů již město řeší. „Některé jsou ve fázi rozpracovanosti a pracujeme na nich. Připravujeme i odpověď zastupiteli Kukačkovi, kterou mu budeme prezentovat na dalším jednání zastupitelstva," přislíbil Bohumil Komínek