V městysi Chlum u Třeboně se „oprášila" diskuse k obnově aleje ke kostelu. Před více než rokem se uskutečnily ankety a vyšly i články o chystané stavbě. Je vyřízená dotace i veškeré smlouvy a vybraná firma na zhotovení zakázky. Přesto se opět objevily hlasy občanů, kteří s obnovou nesouhlasí.„Záměr jsem několikrát zveřejňoval a proběhly i ankety bez jakéhokoliv ohlasu," říká starosta městyse Jiří Hájek. „Myslím si ale, že to je jen mezi několika jednotlivci. Záměr je už odsouhlasený, projednaný radou městyse. Ještě jednou o tom budou jednat zastupitelé."

Konkrétní nesouhlas občanů souvisí nejvíce se změnou druhu stromů v aleji. V projektu, který městys nechal vypracovat, se doporučuje vyměnit lípy za hlohy.

Podle projektantky jsou tyto stromy menší a na jaře bíle kvetou, tak by ze symbolického hlediska podtrhly cestu ke kostelu. Jednotlivci ale chtějí zachovat buď stávající lípy, nebo vysadit nové z důvodu, že je to tradiční slovanský symbol.

„Každé tři roky se musí stromy seřezávat, aby je nadměrné přírůstky nerozlomily. Nevypadá to hezky, a navíc dlouholetým seřezáváním vznikly různé houbové nemoci, které zapříčiňují hnilobu a stromy by mohly i ohrozit procházející," vysvětluje Jiří Hájek. Navíc už je vyřízená dotace 250 tisíc korun včetně povolení památkářů a správy chráněné krajinné oblasti.

Pokud by nyní projekt obnovy aleje křížové cesty zastupitelstvem neprošel, je starosta smířený s navrácením dotace a zrušením záměru.

„Netvrdím ale, že by mě to nemrzelo," dodává Jiří Hájek. „Stálo nás to hodně práce, která byla hlavně spojená se složitou administrací, kterou málokdo vidí."

Podle starosty je důležité brát ohled na nebezpečí spojené s možností úrazů. Ani největší odborník nebo dendrolog neodhadne, jestli strom pokácet nebo ne, proto je lepší spoléhat na zdravý „selský rozum".

Simona Vaňková