Možná k nim patřil i majitel kajmanky, která byla před několika dny spatřena v trávě u křižovatky u Devíti mlýnů 
v Jindřichově Hradci. Deníku potvrdil informaci o volně se pohybujícím predátorovi vrchní strážník městské policie Luboš Müller.

„Na základě oznámení jsme na místo vyjeli. Želva se pohybovala u okraje cesty na křižovatce ulic Mlýnská a Pod Vrchy. Převezli jsme ji na služebnu a pokoušeli jsme se zjistit jejího majitele. Ještě jsme i ověřovali u krajského úřadu, zda není evidovaná. Nakonec jsme ji předali do ZOO 
v Hluboké nad Vltavou," uvedl Luboš Müller s tím, že se jednalo už o dost velkou želvu o průměru kolem 25 až 30 centimetrů, která již má hodně silné čelisti a mohla by být nebezpečná.

Existují dva druhy kajmanky: supí a dravá. V Jindřichově Hradci byla nalezená druhá z jmenovaných a jak již ukazuje její druhový název, není radno si s ní něco začínat. Podle zooložky hlubocké zoologické zahrady Jitky Králíčkové může být kousnutí od takového zvířete už dost bolestivé.
„Může se stát, že ukousne i prst anebo vytrhne kus masa. Je rychlá a umí vymrštit hlavu nečekaně daleko a i do více směrů. Kdyby ji někdo našel a začal se k ní chovat jako k želvě vodní nebo nádherné, které známe z mnoha domácností, tak mohl přijít k nepříjemnému úrazu," naznačuje Jitka Králíčková. 

Kajmanky dravé jsou na zemi velmi agresivní, zejména v ohrožení. 
V nebezpečí se prudce vrhají na útočníka, jejich hákovité čelisti jsou přitom hrozivě rozevřené. Kajmanka dravá loví ryby, žáby, ale i mláďata ve vodě žijících savců či ptáků.

Tradiční vodní želva také umí podle zooložky hlubocké ZOO Jitky Králíčkové pěkně bolestivě kousnout, ale není to tak nebezpečné jako od kajmanky. A jak se mohla do centra Jindřichova Hradce k Nežárce kajmanka dostat? „Pochází z jižní Ameriky, takže to rozhodně není žádný náš původní druh, který by zde žil. Jsou dvě možnosti, buď někomu utekla a nebo, protože již moc vyrostla a majitel si s ní nevěděl rady, tak ji vypustil do volné přírody. Těžko ale říct, zda by zde měla šanci na přežití," doplňuje Jitka Králíčková.

Před zhruba dvěma roky se kajmanka objevila v jednom rybníku na Chomutovsku. A v roce 2013 byl v Bavorsku zaznamenán útok kajmanky supí, jejíž chov je v Německu zakázán, na malého plavce.

Krunýř kajmanky dorůstá až do průměru 40 cm, tato dravá želva v dospělosti dokáže ulovit i menšího psa či aligátora