Látka karbofuran je součástí přípravku Furadan, což je insekticidní přípravek, který se v zemědělství používá k postřiku rostlin, na ochranu před hmyzem. Látka karbofuran je však vysoce jedovatá i pro obratlovce včetně ptáků, savců i člověka. Pro otravu stačí velmi malé množství této látky a je toxická nejen po pozření, ale také po vdechnutí nebo potřísnění kůže!

Karbofuran je nervový jed, jeho působením dojde ochrnutí dýchacího svalstva a udušení. Pitva jednotlivých zvířat, čas úmrtí a výčet druhů jasně naznačují, že látku někdo použil úmyslně k hubení zvířat, a to opakovaně. Tyto okolnosti také jasně ukazují, že travič použil návnadu a tou byly (nebo stále jsou) ryby hozené do vody nebo na břehy rybníků.
Karbofuran se v posledních letech bohužel stal módním prostředkem v boji se „škodnou“, zejména s dravci a šelmami. Známé jsou případy otrávených káňat, orlů, sokolů. Traviči tak chtějí zlikvidovat vzácná zvířata, která se opět vrátila do naší přírody. Stejný důvod měl pravděpodobně také neznámý člověk z Dačicka, který evidentně nastražil návnady na vydru říční, která se také jako zmínění orli a sokoli navrací do naší krajiny.

Otrávené návnady na Dačicku jsou však nebezpečné i pro psy a děti. Oblast takzvané Dačické kaskády je lokalitou na kraji města, kterou řada obyvatel Dačic využívá ke každodenním procházkám se psy či s dětmi.
Na závěr chceme poprosit, pokud někdo uvidí (viděl) něco podezřelého u těchto rybníků, aby to nahlásil na Policii ČR, která případ v současnosti vyšetřuje, nebo na odbor životního prostředí Městského úřadu Dačice.

Kateřina Poledníková