V dohledné době by mohlo dojít k úpravě dvou křižovatek na jindřichohradeckém sídlišti Vajgar. Radní zatím schválili zadání zakázky na zpracování projektové dokumentace.

Úpravy by se měly dotknout křižovatky u výjezdu z hypermarketu Albert v Jáchymově ulici a také křižovatky u 4. základní školy. V obou případech jde především o zlepšení bezpečnosti chodců. „V případě křižovatky u Alberta chodí chodci mimo přechod, navíc se tam špatně odbočuje vlevo. Chceme situaci vyřešit hlavně kvůli bezpečnosti chodců, ale i z hlediska lepší organizace doprav," uvedl vedoucí jindřichohradeckého odboru rozvoje Vladimír Krampera.

Navíc v rámci úprav této křižovatky je v plánu také rozšíření zastávky, která je umístěna blíž k sídlišti. „Chceme udělat místo pro dva autobusy," dodal.

Podle Davida Regáska z Jindřichova Hradce je tady dopravní situace opravdu nepřehledná. „Při větším provozu je nemožné vyjet od Albertu a od sídliště. Asi by byl řešením kruhový objezd anebo od Alberta zákaz odbočení vlevo. Tím by byla doprava směrem od Albertu odkloněna na kruhový objezd u Kauflandu a provoz by tak byl volnější. Jezdím tudy denně a v odpoledních hodinách je to tam pořádný mazec. Nemluvě o dnech, kdy začínají v obou supermarketech slevy," zmínil.

Ani Marie Misařová z Blažejova není z řešení dopravy u supermarketů nadšená. „A mezi těmi třemi přechody budou přebíhat další lenoši, že?" ptá se a pokračuje? „Nevím. Na druhou stranu Billa nefunguje, tak bych zrušila ten přechod před horním kruháčem a nechala je naproti Kauflandu a naproti Albertu."

V případě křižovatky poblíž 4. základní školy je situace obdobná. I tady jde především o bezpečnost chodců, kteří i v tomto místě přecházejí mimo vyznačený přechod. Navíc v místě, kde se míjejí dvě jednosměrky, na které se napojují další vedlejší ulice.

„Řešeno bude zmenšení rozlohy křižovatky, úprava připojení obou vedlejších komunikací a vybudování přechodu pro chodce včetně potřebných částí navazujících chodníků," popsala tisková mluvčí jindřichohradecké radnice Karolína Průšová.

Za vypracování projektové dokumentace k oběma křižovatkám město zaplatí celkem 164 tisíc korun bez DPH.

Změn by se Hradečáci mohli dočkat v příštím roce, pokud na ně budou v rozpočtu města prostředky. „Letos chceme připravit projektovou dokumentaci. Zatím je předčasné mluvit o termínu provedení," doplnil Vladimír Krampera.

plánované úpravy

křižovatka u hypermarketu Albert: připojení vedlejších komunikací, vybudování přechodu a rozšíření autobusové zastávky na straně u sídliště Vajgar pro dva autobusy

křižovatka u 4. základní školy: zmenšení rozlohy křižovatky, úprava připojení vedlejších komunikací a vybudování přechodu včetně navazujících chodníků

Petra Jouzová