Jen v Jindřichově Hradci se do projektu Zdravý zoubek v loňském roce zapojilo 727 dětí z mateřských a 280 dětí ze základních škol, kteří se tak dověděli, jak se mají starat o své zuby, ale i o tom, jak to chodí v zubařské ordinaci a jak často by jí měly navštěvovat. O tom všem jim zábavnou formou vykládali studenti Střední zdravotnické školy v Jindřichově Hradci, kterých se projektu zúčastnilo na tři desítky.

„Někteří studenti i děti byli dokonce v Praze, kde ukazovali, jak celý projekt u nás probíhá a všichni se shodují na tom, že je velice prospěšný a kvalitní," informoval místostarosta Jindřichova HradceBohumil Komínek.Podle něj bude projekt v Jindřichově Hradci pokračovat i nadále. „Očekávám, že město by opět mohlo tuto aktivitu podpořit určitým příspěvkem, zejména proto, že tato prevence je, myslím, důležitá," doplnil.

Do podobného programu se zapojila i mateřská škola ve Slavonicích, kam přišla děti poučit studentka 3. ročníku zubního lékařství na Karlově univerzitě v Praze Martina Terberová.

„Dětem z mateřské školy se přijatelným způsobem dostane spousta informací nejen o tom, jak o ústní dutinu pečovat, ale i o tom, jak to v ordinaci funguje," vyzdvihuje ředitelka slavonické školkyVítězslava Benešová.

Upozorňuje i na to, že podobné projekty jsou přínosem i pro samotné školitele z řad studentů. „Z druhé strany si budoucí lékaři sami mohou vyzkoušet komunikaci s dětskými pacienty, což vzájemně zlepší budoucí spolupráci," míní ředitelka.

Petra Jouzová