Jak uvádí v dopise, zajela si do města na nákupy a zapomněla nastavit parkovací hodiny. Při odjezdu již našla za stěračem lístek městské policie, aby se dostavila k vyřízení přestupku.

Na dačickém dolním náměstí  je již asi tři roky zavedený režim na parkovací kotouče. Dvě hodiny zde může řidič parkovat zdarma. Poté by měl místo s vozidlem opustit.

„Protože jsem měla k sídlu městské policie asi sto metrů,  chtěla jsem věc řešit hned. Bylo sice zavřeno a na dveřích upozornění, že úřední hodiny jsou až od 13 hodin, ale na zaklepání mi strážník otevřel," popisuje Veselá.
Za přestupek požadoval dvě stovky a žena se zděsila, že je to na důchodkyni hodně. Tak městský policista „snížil" pokutu na stovku. „Odpověděla jsem, že mu ji nedám, protože ji nemám. Řekl, že když mu pokutu nezaplatím, že případ musí poslat na městský úřad," pokračuje Libuše Veselá s tím, že na správní řízení kývla.

Za týden přišlo rozčarování, neboť dostala dopis se složenkou již na 1500 korun. Obrátila se proto na vedoucího odboru dopravy Městského úřadu v Dačicích Zdislava Párala, který dle jejích slov slíbil, že věc prověří. Nakonec jí poradil, že pokud s verdiktem nesouhlasí, má podat odpor, což by ale znamenalo vydat dalších tisíc korun.
Tuto informaci Deníku Zdislav Páral potvrdil a popsal, jak se v obecné rovině v takových případech postupuje.
„Ve chvíli, kdy někdo spáchá přestupek, na místě se řeší blokovou pokutou. Pokud ji přestupce odmítá zaplatit, věc se řeší ve správním řízení.  V prvním stupni, když se osoba  k přestupku již přiznala, se rozhoduje příkazem, kdy jsou nejnižší sankce 1500 až 2500 korun. K tomu má občan možnost podat odpor, u kterého je státem nařízený poplatek tisíc korun a začne klasické správní řízení," vysvětluje Zdislav Páral.

Pokud by následně přestupce nebyl uznán vinným, tak se žádný poplatek neplatí.

Když občan nemá u sebe peníze, strážník mu vydá složenku nebo pokutový blok na místě nezaplacený.
Stávají se také případy, kdy občan nalezne za stěračem lístek, aby se dostavil k projednání přestupku na služebnu, ale strážníci v té době nemají úřední hodiny. „Lze se telefonicky domluvit. A ani když přestupce bydlí na druhém konci republiky, nemusí mít strach, že jeho případ půjde rovnou ke správnímu řízení. Nejdříve se zjišťuje, kdo vozidlo řídil, pak je vyzván, aby zaplatil pokutu a teprve když nereaguje, tak se případ posílá ke správnímu řízení," dodává vedoucí dačického odboru dopravy.

Dopis Libuše Veselé ze Studené

Bydlím v nedaleké Studené a tak občas jezdím do Dačic na nákup nebo na pověřený úřad. Přijela jsem také 4. května krátce před jedenáctou hodinou a zaparkovala svoje auto na náměstí na vyhrazeném parkovišti. Odešla jsem do lékárny, do obchodu s potravinami, do drogerie a fotolabu pro vyzvednutí zakázky, což byl hlavní účel cesty . Vrátila jsem se k autu, abych odjela zpět do Studené.
Za stěračem  jsem našla upozornění městské policie sepsané v 11 hodin,  že jsem spáchala dopravní přestupek. V tu chvíli jsem si uvědomila, že jsem zapomněla umístit za sklo parkovací hodiny. Protože jsem měla k sídlu městské policie asi 100 metrů a chtěla věc řešit hned,  odešla jsem na jejich stanoviště.
Bylo zavřeno a na dveřích upozornění, že úřední hodiny jsou až od 13 hodin, přesto jsem zaklepala a bylo mi otevřeno členem MP. Představila jsem se a řekla, že bych chtěla nepříjemnou záležitost řešit hned, že se omlouvám, že je 11 hodin a 45 minut a tak jsem bez parkovacích hodin stála 45 minut. S parkovacími hodinami je na tomto stanovišti povoleno stát 2 hodiny.
Byla jsem členem MP vyzvána abych předložila OP, což jsem učinila. Člen MP si opsal moje nacionále a pravil: „Dáte mi dvě stě!" Zděsila jsem se. Řekla jsem: „Vy snad nemáte rozum, dvě stě za 45 minut parkování, tak by jste chtěli v Dačicích trestat zapomnětlivou důchodkyni." Odpověděl: „Tak aspoň stovku." Odpověděla jsem mu, že mu ji nedám, protože ji nemám. Řekl, že když mu ji nedám, že případ musí poslat na městský úřad. Řekla jsem, ať ho pošle a odešla jsem.
Za týden jsem dostala doporučený dopis od městského úřadu v Dačicích s příkazem, kterým jsem uznána vinnou za spáchání přestupku proti bezpečnosti a plynulosti silničního provozu a složenkou na zaplacení pokuty ve výši 1500 korun. K příkazu byla přiložena fotodokumentace, kde je moje auto zachyceno na parkovišti v 10 hodin a 55 minut a úřední záznam podepsaný strážníkem S. Zelenkou, ve kterém je uvedeno, že jsem nebyla ochotna řešit přestupek blokovou pokutou.
Okamžitě jsem po obdržení dopisu kontaktovala vedoucího odboru dopravy Z. Párala. Při osobní schůzce jsem mu popsala průběh události.
Uznal, že nemusím mít u sebe peníze a podivil se nad tím, že mi nebyla dána možnost zaplatit pokutu složenkou. Přislíbil, že vyslechne strážníka S. Zelenku, proč mi nedal složenku, řekl, že chápe, že 1500 korun je pro mne značná částka (15 procent důchodu), a že mohu podat odpor proti příkazu, ale za poplatek 1000 korun. Vzal si moje telefonní číslo a přislíbil informaci.
Po třech dnech jsem ing. Párala kontaktovala telefonicky sama a bylo mi sděleno, že strážník Zelenka líčí situaci jinak,  a sice že jsem odmítla cokoliv zaplatit, a že mi nabídl jiné možnosti uhrazení pokuty. Namítla jsem, že jsem ve služebně byla se strážníkem sama a tedy, že je to tvrzení proti tvrzení, že strážník Zelenka lže. Ing. Páral mi sdělil, že strážník Zelenka je úřední osoba a proto musí věřit jemu a ne mně. Mám si prý podat odpor (za 1000 Kč) a on to potom bude řešit, jiný postup prý není možný.
Odpor si nepodám, protože jestliže v Dačicích platí, že pravdomluvný je ten kdo je úřední osoba a lhář občan, tak podávání odporu je vyhazování peněz.
Navíc když tou úřední osobou je pan strážník  Zelenka, který nejen lže v mém případě, ale který je též vyšetřován policii za opilost a rvačku v hospodě.
Toto je obrázek toho jak se úředníci městského úřadu  chovají k občanům.
Mimo jiné, zkuste v Dačicích zaparkovat na déle než dvě hodiny. Parkuje se pouze na parkovací hodiny nejdéle dvě hodiny, žádný parkovací automat není. Nevím jestli se dá takto podporovat cestovní ruch. Chudáci turisté. Po dotazu na odboru dopravy, jak lze parkovat déle, mi bylo sděleno, že si musím každé dvě hodiny přeparkovat. Možná, že by stačily přetočit parkovací hodiny. Je to prý v zájmu udržení klidové zóny náměstí, které ovšem protínají jediné dvě hlavní silnice Dačicemi procházející.
Tak to je můj poznatek z Dačic, kde asi o návštěvníky nestojí. Nejezděte tam. Jsou jiná místa, kde si Vás budou vážit.