Autorkou osvětového projektu je Anna Vodsloňová, absolventka a učitelka na Střední zdravotnické škole v Písku. „Po uveřejnění propagačních videí jsem kontaktovala všechny střední zdravotnické školy v republice, tedy asi 60 škol. Se zájmem se ozvala více než polovina z nich,“ zmínila Anna Vodsloňová s tím, že školy dostaly veškeré informace o projektu, o možnosti realizace, propagační videa a prezentaci pro žáky.

Projekt se tak začal šířit dál. „Na email mi chodí fotografie z různých koutů České republiky, jak se studenti zapojují do darování krve,“ poznamenala nadšeně autorka projektu.

Poprvé darovala krev Štěpánka Narovcová.
Žáci z píseckého učiliště pravidelně darují krev

Během uplynulého roku se konaly tři takzvané upíří dny, do nichž se zapojilo mnoho středních škol. Kromě střední zdravotnické školy jsou to v Písku střední zemědělská škola, lesnická škola, gymnázium či střední průmyslová škola, kde je tradičně největší zastoupení dárců krve. Při posledním upířím dnu v květnu přišlo odtud šedesát zájemců. Zapojují se ale také studenti ze Strakonic, Vimperka nebo Milevska.

Odběry krve probíhají na transfuzní stanici písecké nemocnice. „Vždy je tam příjemná atmosféra. Studenti si říkají dojmy, pomáhají si, drží se za ruce při odběru a vznikají nová přátelství. Nejvíce mě těší, že se mnozí k odběrům pravidelně vracejí,“ podotkla Anna Vodsloňová a naznačila, že na jaře se chystá další motivační akce pro studenty. Víc ale zatím neprozradí.

Jisté však je, že další upíří den se uskuteční v pondělí 11. listopadu od 7 do 9 hodin v transfuzní stanici písecké nemocnice.