I přes optimistickou prognózu lídra vítězné ČSSD Stanislava Mrvky z minulého týdne, podle níž měla být jednání ukončena do pátku, se nyní zdá, že veškeré rozhovory zatím nevedly ke konkrétnímu výsledku.

Proč tomu tak je, nebo jaké možné alternativy jsou teď na stole, zúčastnění vyjednávači nechtějí nijak konkrétně komentovat.

„Nějak se to stále nedaří dojednat, uvidíme, jak se vše vyvine," omezil včera své vyjádření Stanislav Mrvka.

Na podpis případné koaliční smlouvy je přitom nejvyšší čas, neboť ustavující schůze zastupitelstva je přesně za týden. Pokud nedojde k žádné dohodě, je tak možné, že se bude opakovat scénář z doby před čtyřmi lety, kdy zastupitelstvo nebylo schopné zvolit na své první schůzi vedení města.

Lze ale očekávat, že tak daleko to nebudou chtít politici nechat zajít, vyjednávání proto neustále pokračují a je do nich zapojena většina volebních subjektů.

Právě ona pestrost však vedla nejspíše k současnému uvíznutí.

„Je to vše o diskuzi, naše požadavky a názory na věc zůstávají od počátku konzistentní. Byla nám nabídnuta účast v široké pestrobarevné koalici, ale to podle nás není rozumné řešení. Tento model už tady byl před čtyřmi lety a myslím, že se hlavně z hlediska komunikace příliš neosvědčil. Vzhledem k volebnímu zisku ČSSD je navíc i zbytečný," míní například předseda hradecké TOP 09 Vojtěch Duba.
Pro širokou koalici se naopak vyslovuje SNK ED, které skončilo v komunálních volbách na druhém místě.

„Jsem přesvědčený, že každé z uskupení má nějakého odborníka, který by mohl být pro město přínosem, přičemž jednotlivé programy jsou si velice podobné. Ta situace je teď přeci diametrálně odlišná, než tomu bylo před čtyřmi lety, kdy docházelo k nějakému přetahování o jeden hlas," poznamenal lídr SNK ED Vladislav Burian a dodal, že široká koalice by umožnila lépe pracovat pro rozvoj města. „V žádném případě to z naší strany není vyvíjení nějakého tlaku. My plně respektujeme výsledek voleb a jak jsme už dříve avizovali, tak plně stojíme za Stanislavem Mrvkou i celou radnicí. Chceme nadále pokračovat v rozhovorech a doufám, že dospějeme ke konsenzu," konstatoval Vladislav Burian.