Známý útěkář, jemuž má nyní mříže legálně odemknout prezidentská milost, si tak v Budějovicích natrénoval svůj velký „kousek" – úprk z věznice Mírov, odkud se dostal v roce 2000.

Jiří Kajínek.
Kajínek utekl i z věznice na jihu Čech

Jak to tenkrát přesně bylo, se už nedozvíme. Mluvčí českobudějovické věznice Václava Káplová to už před časem zdůvodnila tím, že oficiální materiály, které byly tehdy k události shromážděny, podléhají pravidlům skartačních dob a v současnosti už nejsou k dispozici. Ve věznici už nepracují ani přímí účastníci události.

Kajínek - útěk z českobudějovické vazební věznice.Zdroj: Deník/Miroslava Jindrová

Útěk z vazební věznice v Českých Budějovicích. Infografika: Deník/Miroslava Jindrová

Jiří Kajínek pobýval ve Vazební věznici v Českých Budějovicích v průběhu roku 1994 po dobu přibližně čtyř měsíců.

„Utekl z prostoru vycházkového dvora, který je umístěn na střeše jedné z budov uvnitř justičního areálu," upřesnila Václava Káplová.
Řešení vycházkových dvorů bylo podle ní tehdy považováno nejen za určitou raritu, ale i za důležitý bezpečnostní prvek, který měl snížit riziko útěku nebo navazování nedovolených styků mezi vězni.

Petr Jákl
Až bude Kajínek na svobodě, tak lidem zevšední, říká režisér Petr Jákl

Nadřízené orgány proto rozhodly, že ke střežení vězňů stačí pouze dozor příslušníka z ochozu strážní věže. Ten neměl zbraň.
Jiří Kajínek byl již tehdy fyzicky dobře vybaven a údajně měl roztrhnout pletivo natažené nad vycházkovým dvorkem, které bylo jediným zajišťovacím prvkem. „Pak se mu podařilo dostat se přes střechy jednotlivých budov ven z věznice. Strážný o útěku okamžitě informoval své nadřízené, ale protože nebyl ozbrojen, nemohl zasáhnout," uvedla Václava Káplová.

Jiří Kajínek.
Jiřího Kajínka zatkl na srazu křesťanské mládeže

Další příslušníci vězeňské služby začali vězně, který zamířil k zimnímu stadionu, pronásledovat. Zde jej poté, co vyšly varovné výstřely do vzduchu, zadrželi a eskortovali zpátky do věznice. Údajně měl po dopadení prohlásit, že to byla jen zkouška a jeho chvíle jistě přijde. 

Antonín Vlasák..
Případ Kajínek: On to neudělal, tvrdí muž, který údajně vraždu objednal