Zároveň se ale konaly prohlídky v Regionálním muzeu či v Hradním muzeu. Zpěv a hudbu v ulicích města zajistil nejen sbor Medvíďat, ale také Krumlovští pištci. Ti v 17 hodin na náměstí Svornosti zahájili večerní program. Krátce nato se seskupil slavnostní průvod.

„Přátelé moji věrní,“ pravil na úvod jeden z rožmberských představitelů. "Setkáme se u řeky, kde proběhne vzpomínková slavnost na tento slavný, převelice slavný rod rožmberský, a na jejich poslední vladaře Viléma a Petra, kteří tolik znamenali pro český národ. Jsem velice rád, že ani po 410 letech na to nezapomínáme, neb jsme jim za moc a moc vděčni, my na Krumlově obzvláště,“ pokračoval pak slavný Rožmberk.

Daniel  Habrda natáčí snímek Samhain.
Pohanské rituály na Šumavě. Filmaři v Budějovicích natáčí thriller Samhain

Za jeho slova sklidil od návštěvníků potlesk. Atmosféru smutečního průvodu dokreslily údery bubnů bubeníka jdoucího v čele průvodu, které se rozléhaly celým městem. Procesí vedlo z náměstí Svornosti až k Hradební ulici. Tam se pak průvod přemístil k náplavce u Benešova mostu a vedl podélně řeky Vltavy až k jezu u Plášťového mostu. Zde průvod doplnilo plutí pětilisté růže vytvořené z desítek svící upevněných na dřevěném podkladu. Plující hořící pětilisté růži udávalo směr malé plavidlo. Akce vyvrcholila v 18 hodin, kdy se rozezněly všechny zvony v Krumlově, včetně nedávno zavěšeného zvonu sv. Františka v zámecké věži. Za organizací této akce stojí neformální seskupení hrajících neherců PRORADOST, za přispění a pomoci mnoha dalších institucí.