V Jindřichově Hradci letos přibudou kontejnery na separovaný odpad.

Zřejmě také z tohoto důvodu získala Deštná čtvrté místo v krajské soutěži „My třídit umíme“ za poslední čtvrtletí loňského roku.
Podle informací starostky města Vilmy Szutové se zde problematice odpadů skutečně věnují. Pro potřebu svých 688 obyvatel mají celkem 21 kontejnerů. Jsou rozmístěny v sedmi částech města. Letos v létě k nim přibydou další tři místa o třech kontejnerech.
Kromě nich mohou lidé třídit odpad do dalších tří kontejnerů. Dva z nich byly pořízeny z dotačního programu na posílení zintenzivnění tříděného odpadu v obcích a jeden město dokoupilo zvlášť.

„Jen je mi líto, když občas někdo vysype běžný odpad třeba mezi sklo. Vše se pak musí vysypat a přebrat,“ doplnila starostka.
Aby se omezily černé skládky, je v platnosti smlouva mezi Deštnou a sedmi okolními obcemi o svozu nebezpečného a objemného odpadu. Spotřebiče, které již dosloužily, se tak shromažďují ve sběrném dvoře. Ten zřídili v Deštné z bývalé autobusové garáže.

V Jindřichově Hradci je v současné době pro 22 795 obyvatel k dispozici 222 kontejnerů na tříděný odpad. V dohledné době by se měl jejich počet zvýšit. „Lidé v našem městě oproti loňskému roku třídí odpad stále více. Od nového roku jej vyvážíme častěji,“ doplnil jednatel firmy AVE Jiří Holický. Nových kontejnerů na tříděný odpad by se měli postupně dočkat na Hvězdárně, Vajgaru a sídlišti U Nádraží.

Mezi města, která úspěšně třídí odpad, patří také Lomnice nad Lužnicí. Ve 3. čtvrtletí loňského roku se v soutěži umístila jako čtvrtá.

Stanislava Koblihová