Naopak jinde se ji letos po dlouhé době pokusí vzkřísit. Bude tomu tak i v Halámkách, kde se naposledy maškary obcí prohnaly přibližně před dvaceti lety.

„Tehdy to dělala silná generace lidí z tělovýchovné jednoty, ale pak to přestalo," říká starosta Halámek Jan Prokeš. Nyní se o obnovení masopustního průvodu pokusí obec společně s místními hasiči. „Protože to teprve budeme zkoušet, půjčili jsme si masky v Suchdole nad Lužnicí, i když někdo má svoje vlastní. Většinou půjde o masky klasické. Třeba napřesrok už vymyslíme něco nového," doufá v úspěch starosta.

V Halámkách se maškary vydají dům od domu až v tom pravém masopustním termínu, tedy 14. února, ale v Hamru se sejdou již tuto sobotu. „Letos jdeme popatnácté a doufáme, že se to zase podaří," těší se starosta hamerských hasičů, kteří mají tamní veselici na starosti, Jan Pumpr.

I tady se ale místní mohou těšit na něco nového. „S průvodem budou chodit kromě ostatních masek i fotografové, kteří mají připravené vtipné rekvizity, takže se mají lidé na co těšit," vyzdvihl. Navíc se po dlouhé době do Hamru vrací i masopustní doktoři, kteří obcí pojedou i s lůžkem a všem se chystají pomáhat od různých neduhů. „Dřív jsme chodili hodně ve stejné sestavě masek, ale teď se to snažíme obměňovat," vysvětlil závěrem Jan Pumpr.   (jop)