Město Jindřichův Hradec podalo žádost o dotace z grantového projektu Opravy a rekonstrukce mateřských škol výstavba a rekonstrukce zařízení pro děti do tří let věku, který vypsal Krajský úřad Jihočeského kraje. V případě že nám budou finance schváleny, začneme neprodleně s rekonstrukcí,“ uvedl místostarosta Jindřichova Hradce Bohumil Komínek.V rámci přestavby má dojít k rekonstrukci hygienických zařízení, navýšení počtu WC a umyvadel. Vyměněna budou okna, dveře a osvětlení a opravena podlaha. Obnovou by měla projít také elektroinstalace a kanalizace.

„Chtěli bychom aby do nově vzniklého zařízení byly umisťovány děti už od dvou let. Vyšli bychom tak vstříc těm matkám, které chtějí ukončit dříve rodičovskou dovolenou a nastoupit do zaměstnání. V současnosti moc možností nemají,“ ozřejmil Komínek, komu by měla nová třída sloužit především.

„Mnoho žen by to uvítalo. My máme naštěstí babičku důchodového věku, ale pro spoustu mých kamarádek je to neřešitelný problém. Rády by nastoupily do práce dříve než po třech letech, už kvůli penězům, ale babičky většinou pracují a na služby profesionální chůvy nemají peníze,“ posteskla si mladá matka z Jindřichova Hradce, která si v neděli vyrazila na procházku do Panské ulice a dodává: „Čím dříve by tady taková možnost byla, tím lépe. Myslím, že by rozhodně nebyl problém třídu obsadit, spíše naopak. Těch míst by klidně mohlo být několikrát tolik.“

Kdy a jestli vůbec oněch osmadvacet míst vznikne je jen otázkou peněz.

„Jestliže nám budou přiděleny potřebné finanční prostředky z grantu, začnou práce okamžitě. Podle mého odhadu by třída mohla být k dispozici někdy začátkem příštího školního roku. To je asi tak v září nebo říjnu. Ale jak říkám, vše závisí na tom, jak dopadne naše žádost,“ vysvětlil místostarosta Komínek.

Prostory odloučeného pracoviště se nacházejí v prostorách bývalých jeslí a posléze skautské klubovny na sídlišti Vajgar nedaleko supermarketu Billa.V současné době má odloučené pracoviště kapacitu 100 míst a celá 3. mateřská škola může celkem pečovat o 268 dětí.