Ředitel jindřichohradecké nemocnice Miroslav Janovský.Ředitel jindřichohradecké nemocnice Miroslav Janovský.Zdroj: Deník/ Renata KočíJaká je aktuální situace ohledně covidu v jindřichohradecké nemocnici?

V současné době není v naší nemocnici hospitalizován žádný pacient s covidem.

Objevuje se u pacientů stále mutace delta?

Téměř u všech pacientů s covidem se jedná o mutaci delta. V rámci testování klientů v posledních dnech výrazně přibývá pozitivních výsledků u testovaných PCR metodou. Většina těchto občanů je neočkovaných.

Přichází lidé se zájmem o očkování proti covidu, nebo již zájem výrazně poklesl?

Rozhodně není dobře, že nejen u nás, ale v celé republice výrazně klesá zájemců o očkování a to i přesto, že očkujeme každý den i příchozí neregistrované zájemce. Denní kapacita našeho očkovacího centra v nemocnici je cca 250 lidí a v prvních dnech tohoto týdne byl denní počet očkovaných pod 100, což není ani desetina počtu očkovaných v červnu i počátkem července. Takže zájem výrazně poklesl.

V jindřichohradeckých ulicích je možné již burčák zakoupit. Do některých podniků ho teprve dodají.
V ulicích Jindřichova Hradce už dostanete první burčák. Někde za týden

Jaká věková kategorie se přichází očkovat?

Nyní se přichází očkovat více děti školního věku, aby se vyhnuli testování ve škole a dál i občané, kteří v minulých měsících prodělali covid a nyní jsou již po uplynutí rekonvalescence připraveni se nechat očkovat.

Předpokládáte, že se situace zhorší s příchodem nového školního roku?

Myslím si, že situace se i v následujících měsících bude zhoršovat, ale rozhodně to nelze spojovat jen s příchodem nového školního roku. Obecně lze říct, že to je otázka návratu společnosti do normálního režimu spojená s větší mobilitou lidí.

Šarpej vběhl cyklistce do jízdní dráhy. Ilustrační foto.
Pes vběhl ženě pod kolo. Chovatelka má teď na krku těžké ublížení na zdraví

Myslíte, že proočkovanost pomohla zabránit šíření viru?

Jsem přesvědčen, že očkování zásadně pomohlo k výraznému omezení šíření covidu. Myslím si, že dosažení ještě vyšší proočkovanosti by přispělo ke zvládnutí epidemie, včetně minimalizace dopadu do hospitalizace nemocných v nemocnici a tím i snížení počtu zemřelých.

Jak jste v létě relaxoval?

Po dvou letech se mi podařilo vzít si týden dovolené a strávit ho příjemně ve společnosti letitých sportovních italských kamarádů v městečku, které je proslavené houbami a ležícím na trojmezí Toskánska, Regio-Emilia a Ligurií. Mohl jsem si to dovolit i díky očkování. proti covidu.