Co dalšího se v muzeu chystá, jaké výstavy jsou zde k vidění, to a mnohé další prozradí ředitelka Eva Florová.

Muzeum fotografie přichází v olympijském období se zajímavým projektem, který se právě sportovního svátku dotýká. Můžete přiblížit, o co se jedná?
Muzeum fotografie a moderních obrazových médií připravilo u příležitosti olympiády v Riu a činnosti Olympijského parku na Lipně soutěž Olympiáda 2016 ve fotografii. Podrobnosti jsou k nalezení na www.mfmom.cz, všechny zveme k účasti. Souběžně realizujeme s Jihočeským krajem projekt Jižní Čechy olympijské – olympiáda na Lipně s účastí zainteresovaných členů jihočeských fotoklubů. Vítězné snímky z obou aktivit se představí koncem září v Jindřichově Hradci, poté poputují po okresních městech regionu dále. Partnerem projektu i soutěže je Jihočeský kraj, podpořil je též zakladatel muzea město Jindřichův Hradec.

Chystaná výstava ale jistě není a nebude jedinou, kterou mohou lidé v muzeu fotografie spatřit. Na co byste návštěvníky nyní pozvala?
Do 30. září mohou přijít na výstavy Divadlo Járy Cimrmana a jiné fotografie a Konfrontace klasické a digitální koláže. Až do prosince uvidí Poctu fotografů Karlu IV. a Hony a lovy na historických fotografiích. V říjnu přibude výstava reliéfních obrazů pro nevidomé a snímky Bangladéše, v listopadu práce studentů Katedry supermédií VŠUP v Praze a fotokoláže místního autora Vladimíra Noska. K vidění je stále expozice Moc médií, jež vznikla za přispění Národního technického muzea a převážně z jeho sbírek.

Brzy začne nový školní rok a vaše muzeum již v minulosti spolupracovalo se školami a pořádalo kurzy pro mládež. Bude tomu tak i dál?
Určitě, nadále poskytujeme fotografické kurzy pro děti a mládež, v září začíná fotografický kroužek pro zájemce od 11 do 15 let. K dispozici je workshop Principy pohyblivého obrazu a filmová laboratoř, k výstavě o Karlu IV. muzejněpedagogický program s pracovními listy, ve kterém si žáci otestují vědomosti z historie a dějin umění. Pamatujeme i na dospělé, jež čeká workshop Fotoškola MF MOM a fotovycházky.

Nepořádáte však jen výstavy nebo zmíněné kurzy. Na co dalšího se mohou návštěvníci těšit?
Po zbytek srpna nabídneme jako novinku fotografování v historických kostýmech či v civilu se zvířecími kamarády v exteriéru muzea. V neděli 21. srpna pořádáme koncert jazzbandu Old Steamboat, v prosinci opět fotografování v historických kostýmech a vánoční koncert Petra Přibyla. Budeme se těšit na setkání s návštěvníky a vážit si jejich přízně.

Petra Lejtnarová