Město Jindřichův Hradec se zapojí do projektu ministerstva práce a sociálních věcí, v rámci kterého jsou partnerskými organizacemi rozdělovány potřebným lidem základní potraviny.

Jak uvedla tisková mluvčí jindřichohradecké radnice Karolína Průšová, je tato pomoc určena osobám ohroženým ztrátou bydlení, materiálně deprivovaným rodinám s dětmi, rodinám s nízkými příjmy při absenci jednoho z rodičů, osobám bez domova a dalším osobám ve vážné sociální nouzi.

„Smyslem pomoci je zlepšení životních podmínek těchto lidí zajištěním kvalitnějšího stravování a zvýšením dostupnosti hygienických prostředků. Součástí pomoci je i poradenská činnost," upřesnila Karolína Průšová.

Základní podmínkou je samozřejmě zajištění vhodných skladovacích a výdejních prostor. Ty má podle tiskové mluvčí město k dispozici na sídlišti Hvězdárna a také ve Václavské ulici. Nutné je však také vyčlenit pracovníka, který by měl výdej nejen potravin, ale také hygienických potřeb na starosti. „Rozdělování by zajišťovala pracovnice Domu pro matky s dětmi Políkno. Nejednalo by se totiž o činnost sociální služby. Výdej potravin a hygienických potřeb by byl nastaven ve frekvenci jeden den v týdnu. Materiální pomoc by získávali občané Jindřichova Hradce, kteří se ocitli v tíživé finanční a sociální situaci na základě doporučení pracovníků odboru sociálních věcí," vysvětlila Karolína Průšová

Tisková mluvčí doplnila, že zapojením do projektu chce město nabídnout svým občanům, kteří se ocitli v nezáviděníhodné finanční situaci, zlepšení životních podmínek.

Podle předběžných odhadů není takových lidí ve městě nad Vajgarem právě málo a dá se tedy předpokládat, že o novou službu bude značný zájem.

„Předběžný odhad potřebných klientů, kteří tuto službu využijí, podle poznatků terénních sociálních pracovníků je zhruba sto padesát," poznamenala tisková mluvčí jindřichohradecké radnice.

Celý projekt chce radnice spustit již ve druhé polovině letošního roku a jeho trvání je prozatím naplánováno na dva roky.

Obdobnou službu již v Jindřichově Hradci zprostředkovává také Farní charita, která pravidelně přerozděluje svou sbírku potravin a ošacení.