Jaká vládne právě první pracovní únorový den situace v nemocnici a jejích lékárnách, ale také v lékárnách, které do bezplatkové zóny nepatří, zjišťovali pro vás redaktoři Táborského deníku.

Podle informací, které jsme získali v neděli na pohotovosti během prvního dne fungování systému, bylo dost pacientů, kteří se daru hejtmanství vzdalo a za ošetření dál platilo 90 korun.

Kraj má ve svém rozpočtu pro všechna svoje zařízení připraveno 100 milionů korun. Na konto jednotlivých nemocnic bude každý měsíc posílat zálohy na poplatky a nemocnice je na základě skutečnosti jednou za čtvrt roku vyúčtují.

Táborská nemocnice za minulý rok získala od pacientů, kteří byli hospitalizování, nebo zaplatili v ambulanci či v lékárně, celkem 14,6 milionu. Přínosem pro nemocnice je, že s novým systémem jim odpadnou tak zvaní neplatiči. „Naštěstí my jsme jich neměli moc, pacienti bylo v tomto ohledu slušní a zodpovědní,“ říká vedoucí finančního oddělení táborské nemocnice Jana Zadražilová. Za celý rok po třicetidenní lhůtě splatnosti poplatku má nemocnice na straně pohledávek pouze 160 tisíc korun.

10.50 hodin

Lékárna v nemocnici praská ve švech. Pacienti stojí až na chodbě, což kritizují. Na chodbě je totiž průvan a pak vstoupí do lékárny, která je přetopená. Lidi, kterým je špatně a lékař je poslal pro léky, pak frontu špatně snášejí. Nemocnice sice zřídila jedno výdejní místo navíc, přesto se redaktorka Deníku k okýnku dostala až po 22 minutách. Navíc lidé nejsou dostatečně informování, že darovací smlouvu si odeberou ze stojanu v lékárně a vyplní ještě dřív než se na ně dostane řada.

11.15 hodin

Přece jenom volněji mají v nemocniční lékárně na sídlišti Nad Lužnicí. Fronty se tvoří jen nárazově. Podle lékárnic čekali situaci horší, ale překvapilo je, že spousta lidí dál platí, a to především starší lidé.
„Já jsem za recept zaplatil, protože jsem tady stálým zákazníkem a pro zdravotnictví to rád udělám, dokud mi na to bude stačit důchod,“ vysvětlil například Ladislav Krejčí ze Svrabova.

Miloš Novák zase dar přijmul, ale jenom proto, že právě jeho lékárna patří k nemocnici. „Jinam bych kvůli tomu nejezdil,“ řekl.

U soukromých lékáren panuje většinou obvyklý pondělní provoz. Lidé si pro léky chodí stejně jako před týdnem. Přesto lékárníci volají po spravedlnosti pro všechny. Žena, která odcházela z ordinace polikliniky na Budějovické ulici se rozhodla, že si léky vyzvedne v nemocnici. „Pokud tam ale bude fronta, tak pojedu jinam, čekat nebudu,“ tvrdila.

12.20 hodin

Zjistili jsme, že hejtman kraje Jiří Zimola může být nečekaně hodně zavalen poštou. Privátní lékárny totiž nabízejí lidem možnost, že u nich zaplacený poplatek za ně budou po kraji vyžadovat. Každý občan, který takovou lékárnu navštíví a zaplatí regulační poplatek, pak podle svého zvážení může vyplnit tiskopis, jenž je adresovaný přímo do rukou hejtmana. Pak požádá lékárnu, aby za něj vrácení poplatku z kraje vyřídila. Lékárníci tímto krokem chtějí poukázat na nespravedlnost, kterou zrušení poplatků v krajských zařízení nastavilo.

„Svou žádost zdůvodňuji tím, že jsem rovnoprávným občanem Jihočeského kraje, který však nemůže využít služeb obdarovávaných zdravotnických zařízení v majetku kraje,“ píše se v jednom z tiskopisů, který donesla redaktorka Deníku z polikliniky na Budějovické ulici.