Žena podle informací starosty Kunžaku Vladimíra Šamala byla zaměstnána u obce na rok v rámci veřejně prospěšných prací a na její plat obec měla dotovaný od úřadu práce.

„Nyní zastupitelé schválili pokračování této služby, byť již náklady bude hradit obec ze svého rozpočtu. Pracovnice je zde na 0,75 úvazku, tedy na šest hodin. nyní se snažíme vytvořit nějaká pravidla pro její využívání," uvedl starosta Vladimír Šamal.

V současné době služby využívá podle jeho slov zhruba osm až deset občanů, z toho asi pět až osm je jich stálých.

Se zřízením služby spolupracovala s obcí i místní organizace svazu tělesně postižených. Podle jejího zástupce Eduarda Kováře členové provedli mezi občany průzkum, zda chtějí, aby služba trvala a vznikla i petice na její zachování. Služba je poskytována zcela zdarma bez finanční spoluúčasti občanů. „Kunžak se tak stal průkopníkem v péči o naše starší občany. Kunžak je jedinou obcí na Jindřichohradecku, která tuto službu poskytuje," říká Eduard Kovář.

Dobrá zpráva z Kunžaku

Obecní zastupitelstvo na svém říjnovém zasedání projednávalo zachování či nezachování místa pracovníka, jehož oficiální název zní „Sociální péče o naše občany". Touto záležitostí se zastupitelstvo zabývalo již potřetí. Názor nebyl jednoznačný. Do akce se zapojil kunžacký Svaz tělesně postižených (STP). Před rokem byl obcí v Kunžaku požádán o spolupráci při zřizování této služby. Ochotně se této role ujal. Společně byl sestaven možný okruh činností. Naši členové navštívili některé spoluobčany a vysvětlovali jim, co tato služba znamená. Pozice byla vytvořena a dotovaná Úřadem práce na jeden rok. Po uplynutí tohoto roku musí představitelé obce rozhodnout o tom, zda pokračovat v projektu, ale již z vlastních prostředků. Ale Svaz tělesně postižených nenechal nic náhodě.

Členové výboru provedli průzkum názoru našich občanů, a tak vznikla „petice" požadující tuto službu v obci zachovat. Pod peticí je podepsáno 235 občanů. S podporou této petice se podařilo zastupitelstvo obce přesvědčit o nutnosti tuto službu zachovat. Touto formou STP děkuje zastupitelce paní Evě Krafkové a panu starostovi Vladimíru Šamalovi, kteří od samého počátku byli příznivci toho, aby služba v obci byla zachována. Jsme rádi, že i další zastupitelé ke konečnému rozhodnutí dospěli po poradě se svým svědomím. Zhoršená mobilita, osamělost ve stáří, to jsou atributy, které prostě objektivně existují a nedají se odložit na pozdější dobu. A nyní, vážení spoluobčané, neobávejte se tuto službu ve větší míře využívat. Je poskytována zcela zdarma bez vaší finanční spoluúčasti. Kunžak se tak stal průkopníkem v péči o naše starší občany. Kunžak je jedinou obcí na Jindřichohradecku, která tuto službu poskytuje. Važme si toho všichni. Eduard Kovář