Například na teploměru Dany Rohové v Kostelní Radouni rtuť poklesla k minus čtyřiadvaceti, v Nové Olešné starostka Lenka Hynková naměřila minus 22 stupňů Celsia a z Hradiště u Nové Bystřice poslal Radim Karpíšek údaj minus 21,5 °C.

Úterní ranní teplota na Hradišti v Nové Vsi nad Lužnicí.

Mrazivé počasí přidělává práci hlavně vodohospodářům. V Jindřichově Hradci teď řeší podle mluvčí společnosti ČEVAK Lenky Zimmelové každý den minimálně jednu poruchu. Rušno však mají také v Třeboni.


Teplota v úterý ráno v Nové Vsi nad Lužnicí. Autor: Michal Bližňák


„O víkendu jsme opravovali hned dvě poruchy vodovodního řadu a to v ulici Husova a Na Sadech. Nejenže se obě staly ve stejném čase, ale u obou se jednalo i o stejné poškození litinového potrubí," popsal vedoucí provozního střediska Třeboňsko Petr Kohout.

V pondělí v Třeboni pokračovali další opravou potrubí, tentokrát v křižovatce ulic Šustova a Československé armády. Na místě byla i speciální technika na vyhledávání skrytých úniků vody. Ta při poruše totiž nemusí vytékat na povrch a o to obtížnější je poškozené místo najít. „Odstranit poruchy se nám pokaždé podařilo během několika hodin, přesto bylo na některých místech nutné přistoupit na krátkou dobu k omezení dodávek vody," dodal Petr Kohout.

Několik poruch řešili zaměstnanci společnosti ČEVAK také v Jindřichově Hradci. V pondělí opravovali vodovodní potrubí u bývalých jatek, které zásobuje místní část Radouňku. Na Dačicku opravovali od začátku roku již dvanáct poruch. „Poruchy pravděpodobně souvisí se současnými mrazy. Prudký pokles teplot totiž způsobuje nerovnoměrný tlak zeminy na vodovodní potrubí, které potom praskne," vysvětlila vedoucí provozní oblasti Východ Olga Štíchová.

Vodohospodáři zároveň upozorňují všechny majitele nemovitostí, aby dobře zabezpečili své vodoměry. Doporučují pečlivě uzavřít sklepní okna a vodoměrné šachty a zařízení obalit nepromrzajícím materiálem, ideální je například polystyren. „Pokud vodoměr přece jen zamrzne, lidé by se jej neměli snažit rozehřát otevřeným ohněm. Žár totiž poškodí plastové části a zařízení po takovém zásahu většinou stejně nefunguje. Aby byla vzniklá škoda co nejmenší, je lepší, když se zákazníci co nejdříve obrátí na nejbližší provozní středisko společnosti ČEVAK," připomněla Lenka Zimmelová s tím, že kontakty jsou na webových stránkách společnosti.