Jaroslav Hintermüller z Českého hydrometeorologického ústavu v Českých Budějovicích uvedl, že neděle nabídne polojasné až jasné počasí s nočními teplotami od 8 do 11 °C. „Přes den bude od 26 do 29 °C,“ dodal s tím, že se tak budou pravděpodobně přepisovat statistiky na tento den. Nejtepleji byl podle jeho slov 27. dubnový den v Českých Budějovicích v roce 2012, kdy meteorologové naměřili 29,9 °C.

Letošní duben je podle něj jedním z těch sušších dubnů za posledních několik let. „Takhle sucho bylo naposledy v roce 2007,“ zavzpomínal Jaroslav Hintermüller.

Počasí v dalších dnech přinese i déšť
Přízemní mrazíky potrápily v pátek ráno Jihočechy. Mrzlo i v nižších polohách. V Borkovicích u Veselí nad Lužnicí meteorologové naměřili –2,5 °C, na Horské Kvildě bylo -6,2 °C, na Šumavských slatích klesla v noci na pátek rtuť teploměru na -12, 9 °C. Další dny přinesou oblačné počasí, vyskytnout by se mohly přeháňky nebo bouřky. Noční teploty se budou pohybovat okolo 10 °C, ve dne by se rtuť teploměru měla přehoupnout přes 20 stupňů.

A jak teplé počasí ovlivnilo život zahrádkářů? Milan Syrováka, který chová králíky, slepice a pěstuje ovoce a zeleninu v Nových Hodějovicích, si pochvaluje: „Letošní rok je dobrý v tom, že tulipány, zlatice, ovocné stromy nakvétaly oproti loňsku tak, jak se má, tedy postupně. Minulý rok to kvetlo všechno najednou.“ Ovocné stromy se již „svlíkají“, jak zahrádkáři označují opadávání okvětních lístků. „Při čtvrtečním ukázkovém jarním řezu stromů jsme viděli, že se už svlíkají meruňky. Hezky kvetou jabloně a švestky,“ konstatuje Milan Syrovátka. Současné jaro ale vadu má, a to podstatnou – chybí voda, což by mohlo ovlivnit úrodu.

„Létá hodně včel a čmeláků, takže opylení může být dobré, ale včely potřebují nektar, který za sucha nemají,“ obává se zahrádkář, že nedostatek nektaru může dělnice vyřadit z opylovacího procesu a tvorby medu.

Tří zmrzlých se letos zahrádkáři příliš neobávají. „Když ochlazení máme za sebou, možná se už v půli května nedostaví,“ doufá Milan Syrovátka. Úrodu ovoce by už mrazík neohrozil, neboť v té době už budou všude plůdky, které obsahují trochu cukru, takže jsou proti zmrznutí odolnější než květy.