„Od sobotního do nedělního večera vyšetřily laboratoře v regionu 83 nových suspektních vzorků osob s podezřením na možné onemocnění COVID-19. Pozitivní byly dva. Oba nové případy byly zachyceny na Táborsku a v obou se jednalo o přenos v rámci rodiny po kontaktu s již dříve pozitivně testovanou osobou, která je umístěna v karanténě,“ uvedla ředitelka Krajské hygienické stanice Jihočeského kraje Kvetoslava Kotrbová.

V porovnání s ostatními kraji z hlediska relativního výskytu COVID-19, tedy v počtu pozitivních případů přepočtených na 100 tisíc obyvatel regionu, si jižní Čechy udržují s 26,99 nemocnými na 100 tisíc obyvatel (k nedělní 18. hodině) nadále stabilní pozici regionu s výrazně nejnižším výskytem COVID-19 v ČR.

Kvůli nepříznivému vývoji epidemiologické situace v sousedním Plzeňském kraji (587 případů, 101 na sto tisíc), především na Domažlicku, kde bylo k nedělnímu podvečeru v tomto jediném okrese 325 pozitivních, což představuje relativně 525 nemocných na 100 tisíc obyvatel, a odkud hygienici zaznamenali import onemocnění i na jih Čech, zřídila KHS telefonní linku pro obyvatele Jihočeského kraje, kteří dojíždějí například za prací do Plzeňského kraje a pohybují se v oblasti se zvýšeným výskytem. „Na čísle 737 206 073 mohou požádat o informace a především o přednostní otestování na některém z jihočeských odběrových míst,“ poznamenala Kvetoslava Kotrbová.

Pro podezření na onemocnění COVID-19 bylo na jihu Čech dosud indikováno k vyšetření celkem 10 832 osob. V povinné karanténě se k nedělní 18. hodině nacházelo aktuálně 495 Jihočechů. Podle verifikovaných dat krajské hygienické stanice bylo v neděli večer na jihu Čech mezi nemocnými 99 žen a 72 mužů. Z celkových 171 potvrzených případů COVID-19 je 41 z Českobudějovicka, 36 ze Strakonicka, 28 z Prachaticka, 22 z Českokrumlovska, 19 z Táborska, 16 z Jindřichohradecka a devět z Písecka.

„Mezi pozitivně testovanými je deset dětí ve věku do 14 let. Čtrnáct nemocných je v kategorii od 15 do 24 let, osmadvacet v kategorii od 25 až 34 let, osmadvacet v kategorii od 35 do 44 let, šestadvacet v kategorii od 45 do 54 let a osmadvacet v kategorii od 55 do 64 let. Celkem 37 nemocných patří do nejohroženější věkové skupiny 65+,“ konstatovala epidemioložka jihočeské KHS Jitka Luňáčková.

Počet repatriantů, kteří se vrátili ze zahraničí zpět do vlasti v rámci hromadných repatriací organizovaných Ministerstvem zahraničí i samostatně a nyní jsou pod dohledem jihočeských hygieniků, se v neděli zvýšil o 6 osob na celkových 240. „Stále ovšem platí, že nákaza byla už dříve prokázána pouze u jednoho z nich. Všichni směřovali automaticky do nařízené karantény,“ dodala Jitka Luňáčková.

Ucelený a pravidelně aktualizovaný přehled o vývoji nákazy COVID – 19 v regionu lze nalézt na webových stránkách KHS Jihočeského kraje na adrese: https://www.khscb.cz. Celostátní data nabízejí webové stránky Ministerstva zdravotnictví: https://onemocneni-aktualne.mzcr.cz/covid-19. Ve zveřejňovaných statistikách aktuálního počtu onemocnění COVID-19 dochází mezi webovými stránkami Ministerstva zdravotnictví a hygienických stanic k mírným odlišnostem. Ty jsou dány použitou metodikou: Zatímco MZ uvádí aktualizované údaje z průběžných hlášení nových případů pozitivity u osob s trvalým pobytem v Jihočeském kraji od všech vyšetřujících laborant.