To znamená, že si zákazník přinese svůj vlastní obal, který si podle potřeby naplní třeba ekologickým pracím práškem nebo zubní pastou.

„Dvě mladá děvčata neměla vlastní obaly, a tak si nakoupila do obalů, které jsou zde volně k dispozici. Jedná se o klasické obaly z domácnosti, které se takto vhodně recyklují. Koupily si ještě kartáčky na zuby z přírodních materiálů, které se v přírodě bez problémů opět rozloží,“ popisuje radostné zahájení provozu majitelka Hana Dubovská.

A co přesně zákazníci v Husově ulici poblíž městského úřadu nakoupí? „Seženete zde vše, co běžná domácnost potřebuje k úklidu, praní a mytí nádobí. Z hlediska kosmetiky nabízím bohatý sortiment k péči o tělo – mýdla, přírodní deodoranty, kondicionéry, šampony, krémy, oleje i zubní pasty,“ doplnila k přírodě šetrná majitelka.

Hradecký obchod bez obalů, Jindřichohradecké Zero, je vybaven i nákupním zlepšovákem v podobě nástěnky. Sem zákazníci sepisují společný nákup na příště, pokud jim v prodejně nějaký výrobek chybí.

„Každý den můžeme měnit svět. Obchod jsem otevřela proto, abych měla kde nakupovat bez obalů a ostatní se mohou přidat. Začátečníkům poskytuji k nákupu ekologické poradenství zdarma,“ zve Hana Dubovská.