Úvodního slova se chopil iniciátor vydání, vedoucí odboru kultury a památkové péče Krajského úřadu Jihočeského kraje Patrik Červák, 1. vydání této unikátní knihy pokřtil náměstek hejtmana a starosta Kovářova Pavel Hroch, 2. vydání křtem na světě přivítal ještě písecký památkář a bývalý ředitel Sladovny Jiří Hladký.

Podle Hrocha publikace, jejímž hlavním autorem je uznávaný odborník na historické stavební konstrukce a venkovské stavby profesor Jiří Škabrada, přináší komplexní pohled na problematiku venkovského stavitelství v jihočeském regionu ve všech souvislostech. „Jižní Čechy jsou idylickou venkovskou architekturou proslulé, což dokládá skutečnost, že obec Holašovice je od roku 1998 součástí prestižního Seznamu světového dědictví UNESCO,“ doplnil náměstek hejtmana.

Markus.
Chcete mít doma kočičího závodníka? Markus může být váš

Knihu představil její autor Jiří Škabrada se spoluautory Karlem Kučou, Ivanem Náprstkem, Janem Peštou a Romanem Tykalem. Na soběslavské tříbordunové mollové dudy zahrál Vojtěch Trubač a na bezklapkový klarinet – chalumeau Zuzana Čermáková. Moderátorem celé události se stal památkář a přítel SOVAMM Ivan Minář.

Hlavní autor knihy Jiří Škabrada se jihočeské lidové architektuře věnuje celý život. V roce 1986 vydal společně se Svatoplukem Voděrou knihu Jihočeská lidová architektura, na kterou současná publikace navazuje. „Přínos původní knihy připravené dvěma architekty vycházel z tehdy nového pohledu na lidovou architekturu jako součást obecného vývoje stavebního umění. Tento způsob nazírání se od té doby nepochybně dále osvědčoval, protože přinášel a přináší množství nových poznatků i vysvětlení skutečností, které se při odlišném pojetí vysvětlit nedaly. V tomto přístupu se i v nové edici snažíme pokračovat, jak je zřejmé také ze stále převažujícího zastoupení profese architekta v novém autorském kolektivu," komentuje Škabrada v úvodu.

Lidé se nebojí experimentů, říká zmrzlinář Jiří Hochman. (Foto: archiv Moccacafé Tábor)
Lidé se nebojí experimentů, říká zmrzlinář Jiří Hochman

Knihu o rozsahu 723 stran vydala Společnost pro obnovu vesnice a malého města, z.s. v roce 2021 jako svou druhou publikaci. Vyšla s podporou ministerstva kultury. Na přípravě se podílel i Krajský úřad Jihočeského kraje. Ten byl také s Blatské muzeum v Soběslavi a Společností pro obnovu vesnice a malého města pořadatelem pondělní akce „Majitelé tisíců hodnotných a jedinečných staveb v jihočeské krajině hrají nezastupitelnou roli pro její zachování pro budoucí generace,“ zdůraznil náměstek hejtmana Pavel Hroch.