Podle starosty města Luboše Hešíka si proto pacienti stěžují, že je doktorů málo a čekárny jsou přeplněné.

Jak vysvětlil, ve zdravotním středisku Salvus-SF bývali vždy lékaři dva. „Loni ale odešla Jindřiška Bicanová do důchodu a zůstal jen doktor Josef Tesař. Podle vyjádření, jaké jsme dostali od Všeobecné zdravotní pojišťovny, jim doktorka Olga Stasková uvedla, že doktor Tesař vše zvládne a tudíž VZP nevidí důvod k vypsání výběrového řízení na dalšího praktika. Lidé tady to ale vidí jinak," popsal starosta.

Naopak podle Olgy Staskové, která je jednatelkou zdravotnického zařízení Salvus-SF, je současný počet lékařů dostačující. „Doktor Tesař má nyní stejně pacientů, jako jiní obvodní lékaři například v Třeboni. Již v době, kdy tady na středisku byli dva, neměli dost pacientů, hlavně poté, co začal jako podnikový lékař ordinovat doktor Hladílek a registroval u sebe zaměstnance Eatonu," uvedla.

Jiří Hladílek má ale hlavní ordinaci v Třeboni a v Suchdole nad Lužnicí pracuje spíše jen jako podnikový lékař pro zaměstnance tamní společnosti Eaton. Rozšíření ordinačních hodin tady neplánuje. Přitom právě to by podle Olgy Staskové mohlo pomoci.

Praktický lékař Jiří Hladílek ale o tom, že by v Suchdole ordinoval častěji, neuvažuje. „V třeboňské ordinaci mám plno, musel bych se rozkrájet. Opravdu to není možné, i když tuhle problematiku vnímám a je to podle mě palčivé téma," říká lékař.

O další jednání bude ale usilovat starosta Luboš Hešík, kterému vadí zejména to, že Všeobecná zdravotní pojišťovna nechce vyhlásit výběrové řízení. „Chápu, že je lékařů málo. Ale pokud nebudou vědět, že je tady v Suchdole díra na trhu, tak se sem ani nepohrnou," míní.

Naopak podle Olgy Staskové není Suchdol nad Lužnicí pro nové lékaře příliš atraktivní. „Mladí chtějí být zaplacení, i proto odjíždějí raději někam za hranice," uvedla.

Podle vyjádření Všeobecné zdravotní pojišťovny má i po odchodu jedné praktické lékařky péči o své klienty v dané lokalitě zabezpečenou plně v souladu s nařízením vlády o časové a místní dostupnosti. „Jednatelka společnosti Salvus SF pojišťovnu ujistila, že i nadále jsou schopni zabezpečit péči o všechny pojištěnce VZP, kteří to budou potřebovat. Z toho důvodu nepovažuje VZP vypsání výběrového řízení na dalšího praktického lékaře za nezbytné," uvedl tiskový mluvčí pojišťovny Oldřich Tichý. Dodal ale, že pokud by se ukázalo, že se zajištěním primární péče mají klienti v dané lokalitě problémy, pojišťovna by udělala vše potřebné, aby jim zdravotní služby zajistila.

Petra Jouzová