Jak vysvětlil vedoucí odboru kultury a cestovního ruchu suchdolského úřadu Daniel Veith, o vytvoření pomníku se v Suchdole uvažuje již od počátku 90. let, což je doložené i v Suchdolském zpravodaji. Existuje tady sice pamětní deska obětem druhé světové války, na níž jsou zastoupení lidé z celého Vitorazska, ale židovští občané tam podle slov Daniela Veitha z nějakého důvodu nejsou. „Pro Suchdoláky to bylo velké téma. Museli jsme se s tím nějak vypořádat,“ říká.

V Suchdole proto zřídili nadační fond a zároveň i transparentní účet, na který může kdokoli přispět a pomoci tak s vytvořením důstojného místa, které bude připomínat židovské oběti. Aktuálně je na účtu 102 470,28 korun, přičemž z něho již bylo zaplaceno 80 tisíc korun za kámen, z něhož bude pomník vytvořen. „Máme tam i pár významných dárců, přispěl například Karel Schwarzenberg nebo jedno z „Wintonových dětí,“ zmínil Daniel Veith.

Na Zákosteleckém náměstí doplní čerstvě vysazenou lípu pomník připomínající židovské obyvatelstvo.
Pomník na Zákosteleckém náměstí připomene židovské obyvatele

Předpokládané náklady na vybudování pomníku jsou 450 tisíc korun, přičemž ale sochař pracuje bez nároku na honorář. Z podoby památníku mají v Suchdole radost.

Číslo účtu Nadačního fondu na realizaci pomníku je 4868010359/0800.

„Pan Roith si nechal vyprávět známý příběh, že když tady odtud židovské rodiny odcházely a místní se s nimi loučili, tak líbali práh jejich domu. Pomník je tedy ve tvaru otevřených dveří s kamennými veřejemi, což znázorňuje odchod a domov. Navíc je to ve tvaru hebrejského písmene tav, což je poslední písmeno abecedy a tím pádem znázorňuje jakousi konečnost,“ vysvětlil a dodal, že na pomníku bude vypsáno 30 jmen obětí. „Bylo to docela překvapení, nikdy totiž ta jména nebyla sepsána takto dohromady,“ poznamenal. 

Pomník by měl v dohledné době začít vznikat v parku navazujícím na náměstí Svobody.