Například v Třeboni letos v rámci úspor zřejmě začne hotovost pracovníků technických služeb až od 1. prosince. „Dosud to bylo od 1. listopadu, ale letos by měl být mírný začátek zimy. Pokud by přišla nějaká náhlá změna počasí, jsme schopni operativně reagovat," uvedl šéf třeboňských Technických služeb Vladimír Janíček.

Plán zimní údržby bude za dva týdny schvalovat rada města. Rozsah by měl zůstat zachovaný. Lázeňské sídlo má  vzhledem k tomu, že se nachází v Chráněné krajinné oblasti Třeboňska, i jednu odlišnost. Po mnoho let zde platí zákaz používat chemický posyp jak na silnice, tak i na chodníky. „V poslední době máme výjimku v případě kalamity, kdy je možné chemicky ošetřit úsek v centru od Hradecké do Budějovické brány. Jedná se o případy, kdy se tvoří náledí a udělají se zmrazky," doplnil Vladimír Janíček.

V Českých Velenicích také každoročně provádějí zimní údržbu pracovníci technických služeb města. Jak sdělil místostarosta  Miroslav Kotrč, v rámci operačního plánu je vždy přesně rozepsáno, kdo, kdy a kde slouží, kdo má pohotovost. „Má to velkou výhodu. Jednak máme přehled, je jednodušší kontrola a navíc jde obratem řešit stížnosti obyvatel. A navíc je to pro nás nejlevnější řešení," vysvětluje Miroslav Kotrč.

V Dačicích podle páteční informace starosty města Vlastimila Štěpána ještě není o konečné podobě plánu zimní údržby rozhodnuto. „Provozují ji u nás technické služby města, ale zatím plán sestavujeme," sdělil starosta.