„Teologická fakulta Karlovy univerzity realizuje formu tohoto studia už několik let. Letos se připojila i Jihočeská univerzita a otevřeli jsme hned dvě pracoviště. Jedno je na západním okraji Jihočeského kraje v Sušici a druhé v Žirovnici,“ sdělil podrobnosti vedoucí katedry pedagogiky teologické fakulty Jihočeské univerzity Michal Kaplánek.

Studium na žirovnické faře je rozvrženo do šesti semestrů. Během tří let absolvují studenti několik bloků přednášek. Absolventi na konci studia obdrží certifikát.


Studenti pohodlně přenocují na faře

„Přednášky se konají jednou za půl roku, a to po celý víkend. Žirovnická fara nabízí vynikající zázemí se čtyřiceti lůžky, což je výhodné zejména pro ty studenty, kteří dojíždějí,“ dodal Kaplánek.

Studium na vysoké škole třetího věku je bezplatné. První rok se ovšem nesetkal s velkou účastí zájemců. Podle moderátora studia Maxe Kašparů může za tento fakt malá informovanost potencionálních zájemců.

„Propagace tohoto studia byla téměř nulová. Informace o zahájení studia třetí generace v Žirovnici se k zájemcům dostala spíše z doslechu. O tom vypovídá i skutečnost, že se do prvního ročníku přihlásilo jen třicet studentů z celé Vysočiny,“ uvedl Max Kašparů.

„Propagace se dělala prostřednictvím církví. Nemělo ale takový efekt, a proto budeme hledat i jiné formy,“ vzkázal Kaplánek.

Jak uvedl Max Kašparů, nejvíce studentů je ze Žirovnice. Na přednášky ovšem dojíždějí i zájemci ze Želiva, Černovic nebo Metánova.


Zájem o poznání kvete v každém věku

„Věk studentů je od třiceti let výše. Přednášky navštěvují i někteří důchodci,“ dodal Kašparů.

Samotní senioři jsou studiem nadšeni. „První přednáška byla o sakrální architektuře a umění. Nikdy jsem to nestudoval. Bylo to pro mě přínosné a hodné jsem si toho odnesl. Těším se na další blok přednášek,“ uvedl invalidní důchodce Karel Hubáček.
Další mají šanci

Spolupráci se studenty třetího věku si pochvalují hlavně přednášející. „Ti lidé jsou velice motivovaní a chtějí si z přednášek vytěžit maximum. Velmi aktivně se zapojují a jsou za to vděčni. Je to krásná práce,“ pochvaloval si docent Michal Kaplánek.

Žirovnické detašované pracoviště teologické fakulty Jihočeské univerzity chce do příštího roku přijmout další studenty.

Michal Kaplánek doufá, že se zpráva o fungování univerzity třetího věku v Žirovnici rozkřikne a o studium bude větší zájem.