Posprejovaná fasáda muzea a fary a vypáčená poštovní schránka, to je výčet činů dosud neznámého vandala, který se takto vyřádil ve Slavonicích.

Podle informací policejní tiskové mluvčíHany Millerovési pro své konání vybral právě silvestrovskou noc. „Na fasádu Městského muzea nastříkal neznámou látkou modré barvy nápisy o rozměru půl metru na šest metrů a na budovu fary potom podobiznu hlavy muže a další nápis," rozvedla mluvčí. Pachatel tak způsobil škodu v celkové výši 40 tisíc korun.

„Fasádu na muzeu jsme dělali loni a stála 400 tisíc korun," informoval slavonický starostaJosef Urban.Podle něho se nejspíš jednalo o čin někoho posilněného alkoholem. „Jestli to udělal někdo místní, tak si ale v podstatě sáhl do vlastní kapsy. Je tak dost dobře možné, že když teď budeme muset opravit poškozenou fasádu, nedostane se na rekonstrukci například některých chodníků ve městě," upozornil starosta.

Ve stejnou dobu došlo ve Slavonicích také k poškození poštovní schránky, která byla vypáčena. Jak ale včera informovala vedoucí slavonické poštyJana Dvořáková, je již opět v provozu a opravená. „Zatím se ani nepřihlásil nikdo, kdo by postrádal vhozený dopis," dodala.

V souvislosti s tímto novoročním vandalismem se nabízí otázka, jestli by něco zmohla policie, o jejímž navrácení do města se v poslední době hodně mluví, ale které je i podle starosty stále v nedohlednu. „V tuhle chvíli šance na obnovení není v podstatě žádná. Musela by být vůle vyšších orgánů, a ta není," komentoval.

V současné době tak k řešení podobných činů do Slavonic jezdí policisté především z Dačic, kteří se tak nyní zabývají i vyšetřováním sprejerství. „Co je to ale za hospodaření s našimi penězi? Jet sem musí i kvůli poškození chodníku kamionem za pár stovek," ptá rozhořčeně se Josef Urban.

Petra Jouzová