Jedná se o osmimetrový stříbrný smrk, který městu darovali manželé Oldřich a Klára Jantačovi z Horní Pěny. „Strom rostl na zahradě osmadvacet let, kdy ho vysadil můj otec. Nyní už je moc veliký, ale byla by škoda ho jen tak porazit, rozřezat a ztopit. Proto jsme se rozhodli ho darovat městu, aby ještě udělal radost," sdělil Oldřich Jantač.Pro strom musel dojet obří jeřáb a v odpoledních hodinách byl usazený do speciální bezpečnostní konstrukce na náměstí.

Do Třeboně dorazí vánoční strom ve čtvrtek. Již po 22. ho vezou ke Světu zástupci radnice z partnerského rakouského města Schrems. Podle starosty Třeboně Jiřího Houdka to byla iniciativa rakouských přátel. „Každý rok pracovníci jejich technických služeb při kácení vybírají hezké jehličnany a využívají je právě jako vánoční stromy. Jeden vozí i k nám. Většinou je to nějaký druh jedle," zmínil starosta.

Naopak delegace z Třeboně vozí do Schremsu vánočního kapra a letos tam 2. prosince vystoupí na koncertě i Třeboňští pištci.

V Dačicích se dočká výzdoby centrální strom na Palackého náměstí. Jedná se o mohutný stříbrný smrk.
Právě bezpečnost instalovaného vánočního stromu je nejdůležitějším bodem i pro Slavonice. Zde se vloni před svátky při poryvu větru obří vánoční symbol poroučel k zemi. Naštěstí se nikomu nic nestalo. Pracovníci technických služeb ho o něco zkrátili a postavili znovu.

„Letos, abychom nějaké takové nebezpečné situaci předešli, bude strom usazený do speciální ocelové objímky. Již je vyrobená a má speciální atesty, podle kterých by měla strom udržet. Jejím úkolem je zesílit kmen u paty," říká tajemník slavonického městského úřadu Libor Karásek.
Letošním vánočním stromem ve Slavonicích bude jedle od jednoho soukromníka.