Školka v Horní Pěně má již dlouhodobě kapacitu zcela naplněnou a jinak tomu nebude ani v příštím školním roce. „Bohužel budeme muset některé děti odmítnout. Máme volných jen čtrnáct míst, ale dětí k zápisu přišlo asi dvacet," uvedla ředitelka školky Hana Jedličková. Vzhledem k malým prostorům se o navyšování kapacity nedá uvažovat.

Všechny děti se nedostaly do školky ani v Budíškovicích, kde se na šest míst přihlásilo sedm uchazečů. V takových případech jsou sledována kritéria jako je trvalý pobyt dítěte v obci, jeho věk a také zda je předškolák, což zde svou roli sehrálo.

Opačná situace je v mateřských školách v Třeboni, kde se i letos dostane na všechny přihlášené. „Přestože je dětí dost a kapacita školek se nijak nenavyšovala, přijaty byly nakonec všechny děti, které k zápisu přišly," informovala vedoucí třeboňského odboru školství Eva Dytrichová. Do Mateřské školy Sluníčko a do 3. mateřské školy v Třeboni přišlo celkem 103 dětí.

Podobná situace nastane zřejmě i v Jindřichově Hradci, kde sice zatím zcela přesné výsledky nejsou, ale dá se předpokládat, že míst pro přihlášené hradecké děti bude dostatek. Zatím školky evidují 301 uchazečů, nicméně někteří rodiče jdou s dítětem na několik míst zároveň, což tento počet navyšuje a situaci činí nepřehlednou. Zároveň je mezi nimi více než padesát dětí z okolních obcí. „Chtěli bychom samozřejmě vyhovět i těm, ale tady bude záležet i na tom, jak dopadne přidělení grantu na úpravy v 1. mateřské škole. Tam by se mohla kapacita navýšit až o 24 míst," vysvětlila vedoucí odboru školství Jitka Čechová s tím, že ale ani tak by to situaci nemělo zkomplikovat.

Petra Jouzová