První polovina volebního období na radnicích měst a obcí se chýlí ke konci. Ještě se ani nebilancovalo, ale některá zastupitelstva již zažila nejednu proměnu.

Nově se bouře přehnala nad zastupitelstvem ve Staňkově. Podle dostupných informací, které potvrdil také starosta obce Václav Dlouhý, rezignovali tři zastupitelé.

„Za dva zastupitele nastoupili náhradníci, takže je nás nyní v zastupitelstvu šest a podle zákona nesmí počet zastupitelů klesnout pod pět," zmínil starosta Staňkova. Proslýchá se však, že právě to byl záměr, aby Staňkov směřoval k předčasným volbám. Více jasno bude až po veřejném zasedání zastupitelstva ke konci července.

Například ve Starém Městě pod Landštejnem to bude zanedlouho rok, co se rozhodl rezignovat jak na mandát zastupitele, tak i na funkci starosty Marián Khandl. „Nacházím se v situaci, kdy už opravdu nemám sílu ani chuť pokračovat dál," uvedl tehdy k zamýšlené abdikaci Marián Khandl. Přiznal, že si dal i tu práci, aby obešel všechny zastupitele a ujistil se, že v samosprávě obce setrvají.

Nakonec se ve Starém Městě pod Landštejnem o post starosty utkaly dvě ženy a zastupitelé dali nakonec na svém zasedání přednost kandidátce Aleně Šindlerové, navržené domovským uskupením exstarosty Mariána Khandla Pro Staré Město pod Landštejnem, před Jitkou Liščákovou, jíž nominovali sociální demokraté.

Na sklonku loňského roku rezignoval i starosta Pluhova Žďáru Radim Beneš a důvody označil jako soukromou věc. Novým starostou se tady stal Rostislav Ondřej.

Ne všude jde při rošádě v zastupitelstvu o starostenské křeslo, jako třeba v Dačicích po vystoupení zastupitelky a radní Kateřiny Bartošové z ANO.

Na základě koaličních jednání a kompromisů mají nově Dačice dva neuvolněné místostarosty, a to Miloše Nováka, který do té doby za ANO zastával funkci uvolněného místostarosty, a nově i Jiřího Baštáře z ODS.