„Přijeli jsme sem z Jarošova nad Nežárkou. Manželka se o tom dočetla v novinách a ona má historii ráda, takže jsme vyrazili i s dcerami," říká Petr Kostka. To už se ale ve dveřích objevuje kašpárek v podání Dominiky Skůpové a zve hosty dovnitř. Spolu s ní se úvodního slova ujímá i hlavní organizátor Večerních toulek Martin Musil. Ten ještě před příchodem diváků radostně kolegům hlásí, že je vyprodáno. „Toulky Hradcem děláme pět let. Již loňský ročník byl divácky úspěšný a letos máme potřetí za sebou vyprodáno, což je skvělé," pochvaluje si zájem publika. To potvrzuje i pracovnice hradeckého íčka Petra Bubeníková. „Lidé si u nás místa rezervují dlouho dopředu. Zájem je velký."

Program hraných scének, které stojí vždy na historickém podkladu, se každoročně mění. Letos se první část toulek, kterou herci odehrají v prostorách refektáře Muzea fotografie, nese ve znamení oslav 720 let od první písemné zmínky o městě Jindřichův Hradec.

Do děje jsou zde vtažení i samotní diváci, kteří mají možnost zahrát si jednoho z pěti, anebo možná jen ze čtyř synů Vítka z Prčice, když dojde na Dělení Růží. „Ponoukli mě k tomu mamka s taťkou, jsme tady na dovolené, ale líbilo se mi to. Historii mám totiž ráda," říká Vanda Vaníčková z Přibyslavi, která se do hry také zapojila.

Z Muzea fotografie se celá skupina diváků i herců přesune během večera do bývalého minoritského kláštera, kde dnes sídlí Muzeum Jindřichohradecka. Noční cestu městem zpestří krátká zastavení na dalších významných místech, která s sebou nesou nějakou historickou zmínku, nebo jsou opředeny legendou.

Také v závěru celého programu, který trvá přibližně hodinu a půl, ale díky své poutavosti uteče jaké mávnutím proutku, se do děje zapojí samotní návštěvníci, kteří budou moci na vlastní kůži zjistit, zda jsou brambory otrávené, nebo zda se dají jíst. „Scénka připomíná 390 let od doby, kdy se v našich zemích brambory objevily a lidé s jejich přípravou a konzumací neměli ještě žádné zkušenosti," vysvětlil na závěr Martin Musil, který byl po celý večer hlavním průvodcem.

Na toulky se můžete vydat ještě 19. a 23. července nebo si počkat na další představení chystaná na září.

Petra Jouzová