Možnost, že by někdo nabízel vedení úplatek za přijetí dítěte do základní školy, považují šéfové vzdělávacích zařízení za nesmysl.

,,Je to podle mě směšné. Pochybuji, že by mohl někdo ve školství zbohatnout,“ řekl ředitel Základní školy Komenského v Dačicích Zdeněk Berka.

Dosud museli majetková přiznání podávat politici, starostové, místostarostové, ale i členové městských rad a vedoucí odborů městských úřadů.

,,Majetkové přiznání má odhalit střet zájmů a zabránit úplatkům. Popravdě si ale nedovedu představit, že by rodiče za řediteli mateřských i základních škol chodili s penězi, aby jejich dítě přijali. Tak to není a myslím nikdy nebude,“ vyjádřil se ředitel 4. základní školy v Jindřichově Hradci Karel Matlas.

Stejně to vidí i ředitelka Základní školy Sokolská v Třeboni Vítězslava Slancová. ,,Za chvíli abychom spíše my náhodou nemuseli dávat úplatky rodičům, aby dítě dali k nám,“ ironicky poznamenala a dodala, že jí takové přiznání připadá jako nesmyslný zásah do soukromí.

,,Přišly nám čtyři různé výklady toho, jak bychom měli postupovat. Dva z toho tvrdí, že jsme měli majetek přiznat už do konce tohoto června. Další, že až příští rok. Orientujeme se ale podle toho, co jsme obdrželi od ministerstva školství. To znamená, že novela pro ředitele škol platí až od příštího roku,“ vysvětlil Karel Matlas a dodal, že ministr školství ředitelům škol slíbil, že se pokusí tento zákon zrušit.

Ředitelé škol spadají do kategorie vedoucích zaměstnanců příspěvkových organizací zřizovaných státem či obcemi, proto mají majetek přiznat. Podle ředitelů jsou ve skutečnosti ale úplně jinou kategorií než například politici. S majetkovým přiznáním souvisí i spousta administrativní práce.

,,Navíc se obávám, že jak se často stává, poslanci něco schválí a po půl roce zjistí, že je to špatně a znovu zákon zruší. Veškeré starosti s přiznáním pak budou k ničemu,“ podotkl Berka. ,,Zkusil jsem si ukázkový formulář vyplnil a všechny kolonky mi vyšly negativní. Tedy žádný majetek, který by nekorespondoval s mými příjmy, nemám,“ pousmál se Matlas.

Pokud by měl kdokoli pocit, že majetek dotyčné osoby neodpovídá jeho přiznání, může na to podle litery zákona upozornit. Provinilci pak hrozí, pokud by jeho majetek skutečně neodpovídal jeho legálním příjmům, až padesátitisícová pokuta nebo trestní stíhání.

Eliška Bučinová