Vyhlašovatelé soutěže, po projednání se spoluvyhlašovateli soutěže a předsedajícími krajských hodnotitelských komisí, ke dni 1. dubna 2020 rozhodli o zrušení soutěže "Vesnice roku 2020".

O zrušení aktuálně vyhlášeného ročníku soutěže vyhlašovatelé rozhodli z důvodu výskytu a šíření koronaviru na území České republiky, ale i mimo toto území. "Než přistoupit k nějakému provizoriu, rozhodli jsme se letošní, šestadvacátý ročník soutěže zrušit. Vesnice roku, fenomén našeho venkova, je srdeční záležitostí snad všech soutěžících obcí. Starostové, starostky, zástupci spolků, organizací, občané soutěžících obcí a mnozí další vynakládají spoustu energie a času na přípravu prezentací. Věříme, že toto opatření je ku prospěchu věci. Upřímně nás toto rozhodnutí mrzí, ale zároveň věříme, že je správné a že příští ročník bude o to úspěšnější. Tímto také upřímně děkujeme všem, kteří se dosud na soutěži podíleli a těšíme se na další spolupráci," řekla ministryně pro místní rozvoj Klára Dostálová.

Ilustrační foto
Pendleři: dva týdny práce, dva týdny karantény

Rozhodnutím o zrušení soutěže byly zrušeny také veškeré akce s letošním ročníkem související, včetně motivačních seminářů. Přihlášky do soutěže a uhrazené registrační poplatky budou obcím vráceny

Vloni se až do celostátního finále probojovaly za jižní Čechy Čejetice. Získaly vítězství v krajském kole Vesnice roku 2019 a v roce 2017 celostátní Oranžovou stuhu. Z celorepublikového vyhlášení vesnice roku, které se konalo 14. září 2019 v Luhačovicích, si už ale Čejetice ocenění neodvezly .

„Věřili jsme, že bychom si cenu zasloužili. Ale v celostátním kole už je konkurence opravdu velká a rozhodují detaily,“ uvedl místostarosta Čejetic Jaromír Toman s tím, že Jihočeský kraj byl v posledních letech v soutěži poměrně úspěšný a do Ústeckého jde ocenění po dvaceti letech. S tím, co obce dokázala, jsou ale místní spokojeni.

Stavba dálnice D3 u Českých Budějovic.
Dálniční obchvat kolem Budějovic se rýsuje v krajině

„Budeme oslovovat další obce, aby se také zúčastnily. Díky soutěži se mnoho obcí zvelebuje a drží více při sobě. Například Cehnice, Drahonice, Řepice,“ dodal k minulým úspěšným účastníkům vloni na podzim Jaromír Toman.

Finanční prostředky, které se díky soutěži podaří získat, měly pomoci s rekonstrukcí hostince v Mladějovicích.

Diplonema papillatum.
Českobudějovičtí vědci zkoumali mořské prvoky

Ocenění vloni získala také Radomyšl. Na podzim se starosta městyse Radomyšl Luboš Peterka zúčastnil v Senátu slavnostního předání poukazu od MŽP na 500 000 korun za Zelenou stuhu, kterou Radomyšl získala v rámci krajského kola soutěže Vesnice roku 2019 za péči o zeleň a životní prostředí. „Současně jsme obdrželi Čestné uznání od Společnosti pro zahradní a krajinářskou tvorbu za aktivity obce při utváření a péči o veřejný prostor a historické kulturní dědictví. Navíc od Jihočeského kraje obdržíme dar ve výši 25.000 korun a máme nárok čerpat dotaci ve výši 400 000 korun,“ řekl tehdy Luboš Peterka a připojil, že prostředky použijí na opravy cest v extravilánu městyse a vybudování nové klubovny v místní části Rojice.

Na Českobudějovicku v minulosti uspěly v soutěži třeba Pištín, Úsilné nebo Svatý Jan nad Malší.