Nabízejí tak například kroužky zdarma nebo třeba příspěvky na učební pomůcky. Nespornou výhodou je úspora za dojíždění nebo menší kolektiv.

„Škola je pro nás moc důležitá, snažíme se tady držet úroveň. Spolupracujeme s rakouskou školou, jezdí sem i logoped, zlepšili jsme podmínky pro tělocvik, děti pojedou i na hory díky příspěvku obce i sponzorů,“ vypočítává starosta Dešné na Dačicku Alois Adam. Dodal, že vedení obce je na málotřídní školu pyšné a považuje ji za jednu z priorit obce. O to víc ale starostu mrzí, že někteří rodiče mají obavu o kvalitu vzdělání svých dětí a posílají je raději do Jemnice nebo do Lubnice.

Protože už neexistuje povinnost, aby ve škole byl určitý počet dětí, nemusí zastupitelstvo obce udělovat výjimku při nedostatku školáků. Obecní pokladnu ale menší počet žáků něco stojí. „Musíme doplácet jedenáct tisíc šest set korun měsíčně na platy učitelů,“ přiznává Adam. Rozpočet obce na okraji okresu pamatuje i na každoroční příspěvek na školní pomůcky ve výši tisíc korun pro každého žáka školy.

Podpora školy

Vylepšovat prostředí ve škole a dětem i učitelům připravit co nejlepší podmínky se snaží v Budči. I tady je málotřídní škola, pyšní se však webovými stránkami, za které by se nemuselo stydět ani mnohem větší zařízení. „Myslím, že v dnešní době, kdy má téměř každý internet, web může škole hodně pomoci,“ míní starosta Budče Pavel Polák.

Podle jeho slov dělá vedení obce, co může, aby byla škola pro děti i jejich rodiče dostatečně atraktivní. Kromě investic do zateplení školy zmínil i nedávno získané nové lavice. Ty se podařilo koupit díky daru sponzora.

Děti v Budči si nemohou stěžovat ani na výuku cizích jazyků, angličtinu tady učí už od první třídy. Mají možnost chodit také na jeden z jazykových kroužků nebo si vybrat jeden ze tří dalších. Méně žáků trápí ale i menší devítileté školy, kde každoročně ubývá žáků. Letos by se tomu mohli vyhnout v Českém Rudolci. V předškolní třídě mateřské školky mají totiž dvanáct dětí a z devátého ročníku letos odejde celkem devět žáků. Více ale napoví až zápisy do prvních tříd, které se konají v druhé polovině ledna.