V sobotu 22. srpna se letci u příležitosti 76. výročí letecké bitvy nad Jindřichohradeckem z 24. srpna 1944, sešli už po sedmadvacáté.

V kostele sv. Jana Křtitele získal Tomáš Lom s dcerami již zemřelých válečných hrdinů a s dalšími laureáty pamětní medaili československého letectva z rukou plukovníka Oldřicha Pelčáka ze Svazu letců ČR.

Termín pro podávání přihlášek do soutěže Hradec kvete díky vám je 1.5. – 31.8. 2020.
Do soutěže o nejkrásnější květinovou výzdobu se lze přihlásit do konce srpna

Po slavnosti organizátor Vladislav Burian z Klubu historie letectví Jindřichův Hradec promítl v konferenčním sále Muzea Jindřichohradecka dokumentární film z Velké Británie o setkání s tamějšími československými válečnými veterány. Lidé si zde prohlédli výstavu Českoslovenští letci na západní frontě 1940-1945 a obdivovali originální exponáty z II. světové války, které věnovali váleční letci nebo jejich příbuzní.

Hosté pak položili kytice u Památníku letců na nábřeží, kde zazněla jména více než šedesátky veteránů, kteří se v uplynulých třech desetiletích setkání zúčastnili. K mikrofonu zde Tomáše Loma doprovodila spisovatelka Hana Bergmannová Klímová, která o něm sepsala knížku Dobrodružství pana Wellingtona a která vyzdvihla jeho radostnou povahu i to, že ani ve svém věku nenazul bačkory, ale stále jezdí na besedy.

Ilustrační foto.
U Chotýčan přidají odpočívku, u Kaplice kus D3, u Lásenice narovnají silnici

„Je mi ctí, že se můžu zúčastnit vašeho setkání a jsem rád, že nezapomínáte na moje kamarády z 311. československé bombardovací perutě,“ poděkoval u památníku Tomáš Lom, jeden z posledních žijících českých příslušníků RAF.

Radek Gális