Ta u Merkuru byla otevřena v roce 1975, u Billy nastoupily první děti o deset let později. Jako předčasný dárek proto tamní ředitelka Jaroslava Krejčová vidí zateplení všech pavilonů, které bylo právě dokončeno.

„Takhle rozsáhlá rekonstrukce tady za tu dobu nebyla a my jsme rádi, že se to podařilo nyní," říká. S opravami u Merkuru se začalo hned se začátkem prázdnin, tudíž byl na vše dostatek času.

O poznání složitější byla situace ve školce u Billy. „Měli jsme obtížnější pozici, protože se u nás začalo s pracemi až 1. srpna a bylo to opravdu hodně náročné. Do poslední chvíle jsme čekali, jestli se vše stihne dokončit," podotkla zástupkyně ředitelky školy Iveta Vetišková.

Poslední, co zbývá na odloučeném pracovišti ještě dokončit, jsou loga jednotlivých tříd, která by měla zdobit všechny pavilony. „Čekáme na jejich schválení a hned poté mohou být na budovy domalována,"  doplnila.

V rámci rekonstrukce obou pracovišť došlo ke kompletnímu zateplení. „Zatepleno bylo kontaktním zateplovacím systémem, byla provedena výměna oken dřevěných za plastová a zateplené byly i střechy," vyjmenovala tisková mluvčí města Karolína Průšová. Náklady se v případě mateřinky u Billy vyšplhaly na 7 379 082 korun včetně DPH, u Merkuru pak na 6 837 680 korun.

Jasný názor na to, jak se opravy povedly, mají děti. „Líbí," shodují se malí žáčci. I podle slov jindřichohradeckého starosty Stanislava Mrvky se obě rekonstrukce zdařily: „Každý soudný člověk, který tohle uvidí, z toho musí mít radost. Tyto prostředky byly opravdu investovány správně."

Petra Jouzová