Problém s teď již bývalým starostou Zdeňkem Plachým, který už půl roku odkládal jednání samosprávy, se tento den snad podařilo vyřešit. Mimo jiné vystoupil se svou verzí také zastupitel a advokát Jaroslav Slanina.

„Výcvik vojáků může mimo vojenské újezdy probíhat pouze po dohodě s orgány samosprávy a vlastníky pozemků. Jako advokát jsem dělal pro klienta tedy obec, která mě pověřila zastoupením, maximum, abych dosáhl cíle, kterým bylo omezení nebo zrušení provozu střelnice, proto jsem použil i tlak na vyklizení pozemku,“ zmínil ve své řeči Slanina. Také politoval, že se vůbec nechal zvolit zastupitelem. Nekalý zájem starosty s pozemky popřel. „Myslím si, že je to obyčejná pomluva,“ uvedl.

Jednání zastupitelů v Kunžaku ve čtvrtek 29. dubna.
V Kunžaku dali zastupitelé střelnici zelenou, teď musí rozhodnout v Člunku

Obec podle něj soudním sporem získala přes 500 tisíc korun od armády. „Možná kdybychom se nesoudili, měli bychom tam dneska i to házeliště granátové,“ upozornil Slanina.

Složil funkci a utekl

Jelikož předvídal, že dojde k odvolání starosty, raději se sám vzdal mandátu a rezignoval i na členství v kontrolním výboru. „Novému vedení obce přeji, aby se jim dařilo a aby obec prosperovala ve prospěch občanů, já nehodlám za tak vyhrocených vztahů v zastupitelstvu setrvat,“ konstatoval a vyhnul se konfrontaci a dotazům přítomných občanů a hostů rychlým odchodem. „Vy jste neviděli Kalouska, jak odešel z parlamentu,“ utrousil Slanina opouštějící sál.

Chtějí najít řešení

Svůj pohled na věc a nabídku pro občany představil i nový velitel 44. lehkého motorizovaného praporu Jindřichův Hradec podplukovník Jakub Kábele. „Při nástupu do funkce v dubnu letošního roku jsem dostal dva úkoly, zvládnout pandemii v regionu a zahájit výcvik,“ řekl úvodem. Rok stagnace na vojácích byl znát. „Podstatnou část pracovní doby jsem věnoval otázkám nevojenského charakteru z důvodu sporu s obcemi, na jejichž území leží naše střelnice,“ přiblížil Kábele.

Vojenská střelnice v Lomech rozděluje obyvatele, pro zachování je i senátor Chalupský a poslanec Bartošek.
Osud vojenské střelnice v Lomech je nejistý, má vedení obce postranní úmysly

Vojáci se podle něj zavázali bránit naši zem, a tyto neshody mají největší dopady právě na ně. „Potřebují cvičit a nedílnou součástí výcviku je právě střelba. Voják musí střílet alespoň jednou za měsíc a nás je v praporu šest stovek,“ vyčíslil podplukovník. Armáda nechce být přítěž, ale dobrý společník. „Jsme ochotni jednat o podmínkách střeleb, řešit případné vznesené připomínky i stížnosti,“ podotkl.

Na střelnici nestřílí v noci, z tanků, protože je nemají. Používají jen pistole a útočné pušky. „Máme novou balistickou zprávu, neuzavíráme okolí, máme tam pouze pozorovatele pro případ, aby někdo omylem nevstoupil do střeliště,“ vysvětlil Kábele.

Střelnici v Lomech využívá 44. lehký motorizovaný prapor Jindřichův Hradec pro střeleckou a taktickou přípravu vojáků včetně aktivních záloh.
Ztráta střelnice Lomy může být pro prapor smrtelnou ranou, lidem vadí hluk

Očekávání doplnil také ředitel sekce právní a investiční Marek Vlasák z ministerstva vnitra. „Jsme připraveni, ochotni hledat řešení tak, aby všechny zainteresované strany našly kompromis a řešení situace po té právní stránce,“ tlumočil postoj ministerstva.

Lepší cesta bez soudu

V narovnání vztahů doufá i poslanec Jan Bartošek. „Byl bych rád, abychom se dokázali domluvit. Jsem si vědom, že ze střelby je hluk. Jestli tomu dobře rozumím, tak jsou obyvatelé takovou nepohodu připraveni snášet, a za to moc děkuji,“ řekl plénu. Požádal zastupitele o narovnání stávajícího stavu a o mimosoudní řešení. „Zkuste najít dohodu, kterou nebudou muset rozhodovat soudci,“ poprosil.

Jeho slova kvitoval také senátor Jaroslav Chalupský. „Vždycky je nejlepší, když se lidé mezi sebou domluví. Věřím tomu, že by mohlo dojít k oboustranně výhodné dohodě. Armáda jako taková je vždy dobrým partnerem,“ poznamenal. Ocenil také početnou účast obyvatel a zájem o věc. „Je lepší problémy řešit než se smířit s marností,“ uvedl senátor Chalupský.

Zrušili plnou moc i předžalobní výzvu

Jak shrnula zastupitelka Simona Palová, jsou otevření debatě s armádou. „Jsme ochotní jednat o podmínkách a výhodách z provozu střelnice,“ naznačila. Samospráva si odhlasovala tyto usnesení, že zbavuje Jaroslava Slaninu plné moci ve věci zrušení či omezení provozu vojenské střelnice Lomy. „Doktor Slanina nadále nebude zastupovat Člunek v této věci,“ uvedla Palová.

V Člunku na Jindřichohradecku se žije jako v Kocourkově, zasedání zastupitelstva bylo odvoláno dvě hodiny před konáním. Občané a zastupitelé diskutovali před úřadem.
VIDEO: Naštvaní občané Člunku revoltují, starosta opět zrušil zastupitelstvo

Zastupitelé také odsouhlasili zastavení předžalobní výzvy k odstranění protiprávní vztahu adresovanou ministerstvu obrany. „Předžalobní výzva se tímto považuje za bezpředmětnou, zastupitelstvo tímto ruší i případně již podanou žalobu obce Člunek v této věci,“ informovala.

Šaráda ve vedení

Zastupitel Petr Sobotka dodal, že se neztotožňuje s řešením některých zastupitelů, a především jednáním starosty. „Nelíbí se nám zatajování informací zastupitelům i občanům, hospodaření obce, úniky financí a podobně,“ informoval. Do programu proto navrhl odvolání místostarostky Jarmily Hudečkové, starosty Zdeňka Plachého a volbu nového vedení úřadu.

Ilustrační foto
AKTUALIZOVÁNO: Lomy se bojí kontaminace vody

Na místo starosty byl většinou přítomných zastupitelů zvolen Jan Beránek, na postu místostarostky bude nyní působit díky hlasování Simona Palová. Jak dlouho bude trvat předání úřadu, zatím nikdo neví. Ve vzájemné spolupráci chtějí obec otevřít občanům, napravit křivdy minulého vedení a veřejné jednání pořádat alespoň jednou za měsíc.