Gastronomický a kulturní českobudějovický festival Ahoj Viet Nam přiblíží v sobotu 21. září na druhém ročníku vietnamskou komunitu s její barvitou vrstevnatostí. Od 11 do 20 hodin se na náměstí Přemysla Otakara II. prolne tanec s deštníky, kuchařská show Jiřího Lhoty nebo povídání s blogerkou Duong Nguyen Jiráskovou, která napsala knihu Banánové dítě aneb Vietnamka v české džungli, či s cestovatelem a spisovatelem Jaroslavem Pickou o životě s vietnamskou komunitou a cestách do Vietnamu s vůněmi oblíbených jídel připravovaných ve stáncích. Na placeném wokshopu se naučíte dělat letní závitky. Dále poznáte tradiční hry, vyzkoušíte malování na sádrové sošky a vějíře, zhlédnete fotogalerii vietnamských Budějčáků a jejich životní příběhy. Vstup je zdarma.

Na první den v Česku nezapomenu

Trân Văn Tú je v Českých Budějovicích spokojen.Zdroj: Tony NguyenO svůj příběh se podělil 49letý Trân Văn Tú z Budějovic, který prodává v potravinách Můj obchod v Krajinské ulici.

„Na svůj první den v Česku nikdy nezapomenu. Bylo mi 22 let, přiletěl jsem na Vánoce 1992, pamatuji si, že byla obrovská zima a sněžilo. Na každém kroku z letiště jsem pozoroval věci, které jsem nikdy neviděl. Čekali tu na mě příbuzní. Nepřijel jsem jako mí předchůdci pracovat do továrny, ale pomoci rodině.

VELKÝ SMUTEK

Několik prvních měsíců jsem nebyl schopný nic dělat. Až příliš se mi stýskalo po zbytku rodiny ve Vietnamu. Snažil jsem se chodit tam, kde byla práce. Té bylo později čím dál méně, tak jsem začal sám podnikat. Od textilu přes restauraci a nakonec až k večerce. Dodnes vstávám každý den brzy ráno, většinu dne jsem na nohou a večer chodím pozdě spát. Přesto mám ale čas pro svou ženu a děti.

DRUHÝ DOMOV

Česko se nestalo mým druhým domovem. Česko jsem považoval za svůj druhý domov už před odletem z Vietnamu. Je to jednoduše životní cesta, které jsem oddán a za kterou jsem nesmírně vděčný.

AKTIVNÍ MLADÍ

Jsem rád, že je dnešní mladá generace Vietnamců aktivní. Velice si na nich cením toho, že ve volném čase organizují festival, skrze něhož se snaží přiblížit vietnamskou kulturu Čechům a usilují o vzájemné pochopení obou národů. Loni jsme pořádali festival poprvé, přišlo hodně lidí, za což jsem byl velmi vděčný.

NA CO SE TĚŠÍ

Trân Văn Tú vyzdvihl pro něj nejzajímavější akce festivalu: „Nejvíce se těším na přednášku entomologa Jaroslava Picky, který o Vietnamu a vietnamské komunitě ví víc než já. Nemohu se též dočkat vietnam-ské kávy phin, kterou budeme mít letos na festivalu poprvé. Účastníkům mohu doporučit i workshop letních závitků, které jsou u nás doma samozřejmostí. A ochutnání našich tradičních jídel.“

Recept na vietnamské Bun Cha

Ingredience
bůček bez kosti 300 g (či jiné vepřové maso)
rýžové nudle bún
zelenina (mrkev, okurka, mungo výhonky, koriandr  a perila)
Marináda
třtinový cukr 3 lžíce
rybí omáčka 2 lžíce
sójová omáčka 1 lžíce
limetková šťáva 2 lžíce
česnek, jemně nasekaný 2 stroužky
cibule, nahrubo nakrájená 1 ks
Zálivka na salát
cukr krupice 1 lžíce
rybí omáčka 1 lžíce
rýžový ocet nebo limetková šťáva 1 lžíce
vlažná voda 2 – 3 lžíce
česnek 1 – 2 stroužky
čerstvá chilli paprička
Hong Ngan Nguyenová, ale říká se jí Tien.Zdroj: Deník/ Radka Doležalová
Hong Ngan Nguyenová, ale říká se jí Tien. Foto: Deník/ Radka Doležalová

Postup
1. Maso nechte v mrazáku trochu ztuhnout, půjde mnohem lépe krájet. Bůček nakrájejte na 3 až 5 mm silné plátky. Umíchejte marinádu, vložte maso, cibuli a česnek. Důkladně promíchejte a nechte v lednici marinovat minimálně hodinu, klidně i přes noc.
2. Bůček vyjměte z marinády, očistěte ho od cibule a česneku, rozložte na pečicí mřížku, kterou položte přes plech, aby do něj odkapával tuk. V troubě rozpalte gril a vložte plech s masem. Grilujte z obou stran, dokud nebude bůček pěkně propečený, je to rychlé.
3. Na zálivku ve vlažné vodě rozmíchejte cukr a pak přilijte ocet, rybí omáčku, vmíchejte rozdrcený česnek, nasekanou chilli papričku a nechte odstát.
4. Nudle připravte podle návodu na obalu. Na salát použijte listy salátu, na nudličky nakrájenou mrkev, okurku, můžete přidat např. mungo výhonky, ale hlavně spoustu koriandru a perily, jež dodají tu správnou asijskou chuť.
5. Maso podávejte s nudlemi a salátem se zálivkou.