Deníku to potvrdil šéf krajského výkonného výboru KSČM Petr Braný. Radní je v pracovní neschopnosti od doby, kdy se začaly silněji ozývat hlasy proti obsazení symbolického postu ve vedení kraje komunistkou.

„Vzhledem ke zdravotnímu stavu paní Baborové není předpoklad, že by nadále setrvala ve funkci uvolněné radní," zmínil Petr Braný s tím, že Vítězslava Baborová má před sebou ještě další lékařská vyšetření, avšak zřejmě hned poté sepíše dopis, jímž se vzdá své funkce. „My jsme chtěli, aby paní radní po uzdravení ve své práci pokračovala dál, ale ona se svého postu chce vzdát," podotkl Petr Braný.

Vítězslavu Baborovou by ve vedení kraje mohl nahradit jindřichohradecký právník Tomeš Vytiska z KSČM. „Diskutujeme ale ještě o dalších možných kandidátech," řekl Petr Braný s tím, že dlouhodobou absenci Vítězslavy Baborové, která v práci nebyla od 26. listopadu loňského roku, by bylo třeba řešit tak jako tak. „I s ohledem na našeho koaličního partnera," podotkl Petr Braný.

O tom, kdo se stane novým radním pro školství, by mělo krajské zastupitelstvo rozhodnout na svém zasedání 7. března.

Iniciátoři protestních demonstrací a štafetové hladovky proti zastoupení KSČM v Radě Jihočeského kraje ve svých aktivitách nepoleví ani po ohlášení změny ve vedení samosprávného celku.

„Protesty od samého začátku vedeme proti tomu, že krajské školství řídí komunisté. Tedy nikoliv proti osobě paní Baborové. Jestliže post obsadí jiný člověk, který ale má také smýšlení popírající demokratické principy, budeme protestovat dál," řekl Šimon Heller, mluvčí jihočeské iniciativy Komunisté nepatří ke kormidlu.

Další z iniciátorů protestních akcí Dominik Hořejší řekl, že vyměnit komunistku za komunistu je jako skákat z bláta do louže.

Další, v pořadí již čtvrtá demonstrace proti složení krajské rady se uskuteční již tuto sobotu od 16 hodin na českobudějovickém náměstí Přemysla Otakara II. „Nízké teploty jsou proti nám, ale přesto myslím, že by se alespoň pět set lidí mohlo sejít," odhadl Šimon Heller.

Po zhruba hodinovém protestu se demonstrující vydají v průvodu ke krajskému úřadu, na jehož vchodové dveře vylepí plakáty. „Za každou obec, z níž se demonstranti do Budějovic sjedou, vylepíme jeden plakát. Tím dáme hejtmanovi Jiřímu Zimolovi na vědomí, že nesouhlas s komunisty v radě je po celém kraji," doplnil Dominik Hořejší.