Technici se při jeho obnově zaměřili na samotnou nádrž „globus“ vodojemu o objemu 100 metrů krychlových, který zásobuje pitnou vodou nejen obyvatele Novosedel, ale i místních částí Kolence, Klec a Frahelž.

„O vodohospodářský majetek obce se snažíme systematicky pečovat. Důkazem je i tato oprava vodojemu, který pochází z roku 1983. Vyžádala si téměř 300 tisíc korun, které hradí DSO Vodovod Hamr,“ řekl starosta Novosedel nad Nežárkou Filip Mencl.

Vodohospodáři museli nejdříve celý vodojem vypustit a vyměnit hlavní vodovodní uzávěr. Následovalo čištění vnitřního povrchu nádrže a obnova nátěru. „K tomu jsme použili speciální hmotu atestovanou pro kontakt s pitnou vodou. Součástí prací byla i výměna odkalovacího potrubí a ventilů, přetěsnění krycích plechů a úprava elektroinstalace,“ vyjmenovala Olga Štíchová, vedoucí provozní oblasti Východ vodohospodářské společnosti ČEVAK a.s.

Přesto, že byl vodojem mimo provoz, obyvatelům Novosedel i dalších obcí voda z vodovodních kohoutků tekla i během jeho oprav.