„O incidentu samozřejmě víme a zpravili jsme o něm prostřednictvím hlášení o mimořádné události i naše nadřízené," poznamenal velitel a dodal, že prozatím nemůže z nehody vyvodit žádné důsledky.

„Vše má v šetření policie a pokud celou záležitost nepředá například vojenské policii, nemůžeme dělat žádné závěry. Navíc se nejednalo o služební zbraň, ale soukromou, takže se to ani nijak nedotýká výkonu služby dotyčného vojáka," vysvětlil Jan Štěpánek.

To prý ale neznamená, že by se armáda pochybení svého příslušníka, který nechal bez dozoru nabitou pistoli, zříkala.

„Náš útvar to v žádném případě netěší a rozhodně vyvodíme důsledky minimálně v kázeňské rovině," zdůraznil podplukovník Štěpánek.

K nešťastné události došlo v závěru minulého týdne v Dolní Pěně, kdy chlapec, který byl v domě vojáka na návštěvě, našel nezabezpečenou zbraň, se kterou si následně prostřelilo stehno.

Kdy měla hlavní slovo zbraň na Jindřichohradecku?

Podle místních obyvatel se tak stalo poté, co muž zapomněl vyčištěnou pistoli ležet na stole. „Jeho kluk by si na ní sáhnout nedovolil, ale tenhle tam byl na návštěvě a byl zvědavý," přednesl svou teorii jeden z obyvatelů obce.

Na místě následně zasahovala zdravotnická záchranná služba a přilétl i vrtulník.

Celá událost bude mít pro vojáka nejspíše velmi nepříjemnou dohru. S největší pravděpodobností se totiž provinil nejen proti zákonu, ale i proti všem zásadám bezpečné manipulace se zbraní. Ta už dnes sice podle instruktora sportovní střelby z Rodvínova Libora Plucara nemusí být uložena přímo v trezoru, ale pravidla jsou i tak nastavená jasně. „Zbraň nesmí v žádném případě nikdy zůstat bez dozoru, a to dokonce ani v případě, že je třeba zamčená v autě. Zákon je v tomto ohledu poměrně striktní. Jestliže má člověk doma jen jednu nebo dvě zbraně, nemusí si kvůli tomu pořizovat trezor. Nicméně musí být uložena na bezpečném místě, nesmí v ní být zásobník a střelivo musí být skladováno zvlášť," ujasňuje Libor Plucar.

řečí paragrafů

Zákon o zbraních a střelivu

§ 58 odstavec 6

Přechovávaná zbraň musí být v nenabitém stavu, to znamená, že zbraň není nabita náboji v zásobníku, nábojové schránce, nábojové komoře hlavně nebo v nábojových komorách válce revolveru.