Když se řekne Všivárna, vybaví si každý Hradečák malý rozpadající se domeček u silnice na Jindřiš. Patří městu. Od roku 2014 je na prodej a za tu dobu o něj nikdo neprojevil zájem. Proto radnice přišla s novým nápadem.

„Zatím ten záměr nemáme zrušený, ale chystáme se – rozhodli jsme se, že už ji prodávat nebudeme. Zřejmě tam vzniknou sociální byty,“ vysvětluje Blanka Slavíková, vedoucí odboru správy majetku města.

Podobná situace je podle jejích slov situace s pozemky v místní části Otín. „Tam nás to ale nijak netrápí, protože jsou dlouhodobě v nájmu, takže městu z nich peníze přitékají. Spíš jsme jenom zkoušeli, zda by někdo o odkup neměl zájem,“ říká Blanka Slavíková.

Také v Třeboni mají zkušenosti s tím, když se dlouhá léta nedaří prodat nějakou nemovitost. Od roku 2007 se vedení města pokoušelo prodat autokemp Třeboňský ráj u Opatovického rybníka. Požadovalo za něj částku přesahující 25 milionů korun. Nakonec od takového rozhodnutí bylo po sedmi letech upuštěno. Prodej se nezdařil i přesto, že se o objekt zajímalo několik potenciálních kupců. Nikdo ale nakonec požadovanou částku neakceptoval. Město tak Třeboňský ráj dál pronajímá.

Pohled na známý autokemp u Opatovického rybníka.
Třeboň investuje do autokempu u hrobky

Jak nyní uvedla tisková mluvčí třeboňské radnice Jitka Bednářová, problémy s prodejem majetku nyní město neřeší. „V současné chvíli město nemá v nabídce žádné nemovitosti, ať už pozemky nebo stavby, které by se nedařilo prodat,“ vypověděla.

STRAKONICKO:
Záměr na prodej budovy bývalé školy na Podsrpu, v příměstské části Strakonic, byl naposledy vyhlášen v červnu 2015. Minimální cena včetně nádvoří a zahrady byla tehdy znaleckým posudkem stanovena na 1,95 milionu korun. Zbavit se tohoto objektu chce radnice ale mnohem déle. Poprvé schvalovali zastupitelé záměr na prodej už v září 2013, a ještě několik let předtím se o tom mluvilo. V dubnu 2016 pak začala radnice nabízet i pronájem objektu a na v září 2016 jeho výpůjčku. Historie školy na Podsrpu se začala psát v roce 1786. Samostatná byla ještě ve školním roce 1979/1980. Potom byla přiřazena k ZŠ Dukelská. Po dobudování původní ZŠ Povážská v roce 1988 patřila škola na Podsrpu už k ní. Zhruba čtrnáct let už se tam ale neučí vůbec.

ČESKOBUDĚJOVICKO:
Také v Českých Budějovicích jsou objekty, které se dlouho nedařilo městu prodat. Patří k nim i kulturní dům Vltava, který si nakonec město nechalo. Kulturní dům byl v desetiletém pronájmu a když se blížil jeho závěr, pokusilo se město objekt prodat. Ani v několika dražbách se to však nepovedlo. V současné domě má objekt na starosti SPRÁVA DOMŮ s. r. o. (SD), která pečuje o nemovitosti patřící městu. Kulturní program má na starosti odbor kultury magistrátu. V objektu je dále řada nájemců různých prostor a nově je zde umístěna od přelomu roku i pobočka Jihočeské vědecké knihovny.