„Není to příjemné ani pro rybáře, ani pro ryby. Ty mají raději chladnější počasí. Voda se totiž nyní rychleji ohřívá a je v ní méně kyslíku. Je tedy třeba ryby rychle roztřídit a odvézt na sádky, aby netrpěly. Na Rožmberku to letos vypadá pěkně, ryb bude dostatek. Plánujeme vylovit celkem 150 tun ryb, z toho 130 tun kapra. Vedlejších ryb bude dvacet tun. Mezi ně patří především štika, candát, sumec, lín nebo amur. Každý rybník má samozřejmě normy na to, kolik vyprodukuje ryb, a toto množství je pro Rožmberk standard,“ zmínil vedoucí technik chovu ryb v Rybářství Třeboň Tomáš Eisert.
U stánků přímo na místě rybáři prodávali kapry za 85 korun za kilo bez rozdílu kategorie. „Mluvit o ceně kapra na vánoční trh, na to je ještě brzy. Ale budeme se snažit, aby se s ní oproti loňsku nehýbalo. To znamená 85 korun za kilo kapra 1. třídy a 95 korun za výběrového,“ doplnil vedoucí technik.
Kapr 1. třídy váží maximálně 2,5 kilo, kapr výběrový je těžší.
„Někdo má rád menší, někdo větší ryby. Slyšel jsem i názory, že by někdo šestikilového kapra nepozřel. Já jsem to zkusil a není špatný. Je to o místě, kde se chová. Tady jsou rybníky písčité a písek funguje jako filtr. Tím pádem ani těžší ryba nijak bahnem nezapáchá. Nejraději mám ale rybu od dvou a půl do tří kil. Bohužel ale musím říct, že se lidé u nás zatím ještě pořádně sladkovodní ryby jíst nenaučili. Zaměřují se spíše na mořské. Přitom sladkovodní ryba je stejně chutná a některá i mnohem chutnější. A hlavně mnohem zdravější,“ poznamenal Tomáš Eisert.
Poslední dva, možná i tři zátahy rybáři plánují na neděli 13. října. První z nich bude lehce po sedmé ráno, další kolem jedné. Pak se uvidí, jak se jim bude dařit a případně zatáhnou i po třetí. Po zátahu rybáři začnou úlovek třídit. Nejdříve vyndají dravé ryby, tedy candáta a štiku. Ty musí být totiž co nejdříve zpátky v okysličené vodě. Potom se začínají nakládat ostatní ryby, vždy podle druhů a kategorií.